Sueca crida a la col.laboració ciutadana davant el rebrot del mosquit tigre i la mosca negra

0
315

Sueca mosquit tigreMedi Ambient de Sueca convoca a tots els actors implicats en la lluita contra el mosquit tigre i la mosca negra per pal·liar el rebrot de les plagues

  • Sueca crida a la col·laboració i la implicació ciutadana, fonamental pel control de la plaga que arribarà al seu punt àlgid al setembre segons els experts

  • El consistori insistirà en educar i informar la població per un millor coneixement de la problemàtica dels vectors

L’Ajuntament de Sueca ha celebrat este dijous una reunió de treball amb representants del Consorci de la Ribera i de l’empresa Lokimica S.A. per estudiar noves fórmules d’actuació davant l’advertència ciutadana de la presència d’insectes vectors en diferents localitzacions del municipi.

En la trobada han participat la regidora de Medi Ambient, Isabel Jiménez; el regidor d’Agricultura i titular del Consell Agrari, Salvador Campillo; Ricardo Costa, en representació de l’empresa encarregada del tractament; Oscar Giménez, per part del Consorci de la Ribera; Juan Rueda, supervisor de contracte del Consorci i Joan Aguado, tècnic municipal de Medi Ambient.

Els responsables de l’empresa que combat els vectors han explicat que este mateix matí s’ha realitzat una actuació a l’Estadi Municipal Antonio Puchades, on s’havia detectat un focus de mosca negra. Els treballs han consistit en l’aplicació d’un tractament adulticida contra l’insecte que es refugia en la vegetació de la instal·lació esportiva. Tot i que no és l’habitual, esta fase actuarà com a complement del tractament larvari que s’executa des del mes de gener, atés que és ara quan es registra el pic del naixement dels adults simúlids.

La empresa ha recordat que el primer tractament aeri, aquell que es considera més adient per la seua efectivitat i que s’haguera tingut que efectuar en hivern, no ha arribat mai a expenses del vistiplau de Sanitat Ambiental. En este punt, els representants del consistori suecà han manifestat que en els pròxims dies comunicaran a Conselleria la voluntat de procedir a la fumigació dels voltants del Riu Xúquer, tal i com s’havia preautoritzat temps enrere en un permís exclusiu al municipi.

A més d’això, a l’entorn de Sueca s’executen també periòdicament inspeccions i tractaments biològics en el riu Xúquer i a l’extensa xarxa de sèquies que cobreixen el terme municipal.

Pel que fa als treballs de control de mosquit tigre, estos es centren en una doble vessant, d’una banda, es realitzen revisions i tractaments periòdics de tota la xarxa d’embornals del municipi, incloent també les Entitats Locals Menors, i d’altra, es fomenta la prevenció amb l’ajut de diferents xerrades informatives i altres materials divulgatius per a reduir la proliferació d’este insecte en propietats privades mitjançant l’adopció de bones pràctiques per part de la ciutadania, que ha d’evitar sobretot els xicotets estancaments d’aigua en l’espai domèstic. En este sentit, l’Ajuntament, que ha estat capdavanter sempre en la difusió del coneixement sobre els dos insectes, ha avançat que col·laborarà amb l’empresa per tal d’innovar amb el format de la informació divulgativa al respecte dels vectors i els consells per combatre’ls. Així, segons s’ha acordat amb el regidor de Cultura, Vicent Baldoví, s’aprofitarà l’afluència pública als actes programats des del departament per difondre fullets informatius entre els assistents per alertar a la població i conscienciar-la de la importància de la seua contribució.

Jiménez ha insistit, el més important per tal que el tractament siga efectiu és que el personal que realitza el tractament puga disposar d’una informació completa per poder posar-hi remei de manera definitiva. La regidora ha avançat que, des de Medi Ambient, es disposaran al hall de l’Ajuntament uns formularis a dipositar en una urna, mitjançant els quals els veïns podran comunicar al consistori el lloc on s’ha detectat la presència de l’insecte i el seu contacte, per si l’empresa necessita requerir-li una informació més detallada. A més a més, el consistori suecà s’ha compromés també a notificar a tots els propietaris particulars, quan arribe a coneixement de l’Ajuntament, la detecció d’algun focus en propietats privades.

Campillo també ha apel·lat a la col·laboració ciutadana, que ha assenyalat “és fonamental per combatre la plaga dels vectors que es crien en un percentatge molt més elevat a les propietats particulars”. Alhora, el regidor ha apuntat que des del Consell Agrari de Sueca s’ha repetit el tractament anual per controlar també la presència del mosquit comú i la rantella en el terme de Sueca.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here