Algemesí Solidari contruix la segona fase de l’escola a Burkina Faso

0
532

Versió 2Algemesí Solidari comença a construir la segona fase  de l’escola de Baasneere a Burkina Faso després d’haver finalitzat tres aularis totalment  adaptats al territori.

 

Els joves poden ja estudiar en les aules construïdes  per l’ONG en la primera fase del projecte.  L’ensenyament és possible a aquesta zona del centre d’Àfrica gràcies a l’esforç fet des  d’Algemesí, al cor de la Ribera Alta.

 

A partir d’ara, arranca la construcció de l’edifici que acollirà l’administració, amb dos despatxos, la sala de professors, el secretariat i les latrines. Aquesta obra forma part del mateix entorn que l’aulari i en manté les mateixes característiques de sostenibilitat i tradició.

El projecte començà a executar-se el 2014 amb l’estudi del terreny, els plànols o les fórmules per a construir-lo en un lloc on ho hi ha llum ni aigua i on les temperatures pugen dels 40 graus.

Enguany, l’aulari ja està en condicions de ser ocupat pels xiquets i xiquetes procedents de les sis escoles que hi ha en un radi de 30 quilòmetres al voltant de Baasneere. Aquest és ja un lloc on, gràcies a les aportacions dels arquitectes, es podrà gaudir d’un espai ample que manté una temperatura més baixa que  a l’exterior.

Està previst que les obres de construcció de l’edifici d’administració i les latrines finalitzen el 2018. Posteriorment s’abordaran els habitatges del professorat i les zones esportives.

Les obres

Les obres les executa una empresa de la localitat africana. Els  habitants s’encarreguen de recollir els materials de l’obra com ara les pedres, la terra i l’arena. Està previst que l’hivern pròxim es realitzen cursos de formació perquè siguen els mateixos residents els que s’encarreguen tant de la fabricació dels atovons amb que es construeixen les parets fins a l’edificació.  Tant els materials utilitzats com el disseny dels edificis responen a una combinació de conceptes entre els quals està la tradició, la sostenibilitat i la climatologia del lloc.

L’arquitecte del projecte, Juan Vicente Maravilla, ha explicat que «s’han hagut d’estudiar solucions molt antigues que no es treballaven a València des de fa més de cent anys per a refredar les instal·lacions. Els atovons s’han fabricat premsant la terra, les pedres i l’arena com es fan les parets a aquella zona amb utensilis que ací ja han quedat en desús».

De fet, la tècnica centre-africana de fer els atovons i la seua integritat en el paisatge s’ha posat ja en marxa a Algemesí.  Aquest hivern, els mateixos promotors i voluntaris van fer un taller al barri de «El Raval» perquè menuts i grans conegueren aquestes tècniques artesanals i sostenibles. El projecte preveu que el  pròxim hivern comence la construcció a Algemesí d’una biblioteca per a aquest barri seguint els  mateixos paràmetres tant d’edificació com de col·laboració ciutadana.

Refermar la solidaritat en la societat

 

Segons Xavi Ferragut,  un dels promotors del projecte, «l’esforç que s’està fent a Baasneere és més que  ajudar a una xicoteta població, és donar la possibilitat a tots els que vivim ací d’entendre i viure la solidaritat».

Des de 2011 han passat pels camps de treball de Baasneere més de 30 voluntaris que han estat ajudant amb tallers i jocs als més menuts del poblat. Per a fer el seguiment de les obres de l’escola, 8 d’aquests  voluntaris, especialistes en arquitectura, energia o comunicacions han estat a la localitat africana durant 5 mesos.

L’Escola de Baasneere  està sent possible gràcies a la col·laboració de la Càtedra Unesco de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València,  l’Ajuntament d’Algemesí,  la parròquia Maria Auxiliadora  també d’Algemesí i diverses empreses de la ciutat, a més de nombroses persones que s’han involucrat en el projecte de forma individual.

L’estiu passat, el ministre d’educació de Burkina Faso va agrair a Algemesí Solidari el seu treball. Enguany serà l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, i una representació de la Corporació els que es traslladen a Baasneere per a vore de primera mà els valors solidaris que Algemesí està aportant a una zona sense recursos.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here