Clari: «Volem que els alzirenys coneguen els horts, motors i la importància de la taronja»

0
559
Vista d'Alzira des de l'Hort de les Aigües Potables
Vista d’Alzira des de l’Hort de les Aigües Potables
L'alcalde Diego Gómez
L’alcalde Diego Gómez
Paco Clari durant la ruta
Paco Clari durant la ruta

Alzicoop Hort aigues potables 1

Frasquet explica les característiques del motor de Patxorra
Frasquet explica les característiques del motor de Patxorra
Els pelegrins de la taronja
Els pelegrins de la taronja

Alzicoop motor patxorra Frasquet Alzicoop Ruta Pou Hueso Alzicoop Hort aigues Potables

La ruta tindrà continuitat els pròxims anys

Hi han horts molt interesants a la Casella i el Pla de Corbera

La Ruta Entre Tarongers que han fet hui 65 alzirenys gràcies a una iniciativa de la Cooperativa Alzicoop servix perquè «els veïns d’Alzira coneguen els horts de tarongers la importància de la taronja» segons el president Paco Clari, que junt l’alcalde Diego Gómez han encapçalat el llarg recorregut

Així esta ruta, organitzada dins dels actes del 125 aniversari de la cooperativa hortofrutícol,a tindrà continuitat perquè els alzirenys puguen visitar alguns dels horts emblemàtics construïts entre finals dels segle XIX i principis del XX aproftiant l’època de màxim esplendor dels cítrics a la Ribera del Xúquer.

Potencial agrícola d’Alzira

«Hi han horts molt interesants en la Casella i el Pla de Corbera principalment» comenta Clari que pretén organitzar «un parell d’excursions a l’any».

La primera autoritat local també es mostra partidària de «consolidar» esta ruta que pot fer-se durant la floració del taronger i «quan les taronges ja estiguen madures». Gómez elogia esta iniciativa que servix per acostar a la gent «al patrimoni natural, obrint-lo no sols als socis de la cooperativa sinò a la resta de veïns de la població». Es tracta d’una ruta molt pedagògica en la que els visitants pugan conèixer, com han fet hui 65 veïns i veïnes de primera mà; horts, motors de reg i «tot el potencial de la important producció citrícola de la nostra ciutat». En declaracions realizades a Riberaexpress l’alcalde explica que»cal unir el patrimoni agrícola i natural amb la cultura i els costums».

Els pelegrins citrícoles partien de bon matí, a peu, des de l’Ajuntament d’Alzira per visitar en primer lloc l’Hort de les Aigües Potables i el seu magnífic entorn. Després s’han dirigit a l’ermita de la Mare de Déu del Lluch visitant de pas els horts comunitaris. Des l’esplanada han comprovat els extens tarongerars que envolten l’antiga illa del Xúquer. Allí han recuperat l’alé i les forces, per tal de continuar al proper Motor de Hueso que conta amb una profundedat de 51 metres. La gran majoria dels participants en la ruta mai havien visitat un motor d’estes característiques.

L’antic i espectacular Motor de Patxorra 

L’elevada temperatura que feia a migdia no els ha impedit continuar fins el motor de la Societat de Regants l’Emprenedora, més conegut com el Motor de Patxorra, en plena vall de la Murta. Una societat de més de 300 regants que amb este motor convertiren, a partir de 1915, esta zona de secà amb regadiu per cultivar els cítrics. Esta partida conta segons Clari amb «un microclima privilegiat que li permetria fer hui en dia cultius tropicals».

Miguel Frasquet ha explicat les característiques de l’antic i espectacular motor que encara es conserva, tot i deixar de funcionar en la dècada dels anys 60. Té una forma ovalada durant els 84 metres de profundedat per ser capç d’extraure prop de 1.000 litres / minut. Funcionava amg gas pobre producte de la combustió de carbó, corfes d’ametla i llenya de taronger.

Cansats però molt satisfets per la llisó magistral rebuda, l’expedició es traslladà fins el Forn de Carrascosa per dinar, primer i comprovar després l’esplendor agrícola de la capital de la comarca en el conegut Hort de Magraner o de Sánchez Lleó que conserva una capella gòtica de primers del segle XX.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here