«Entre tarongers» de Blasco Ibáñez es presenta a Alzira

0
464
Portada de la novel.la
Portada de la novel.la

La novel·la ‘Entre tarongers’, de Vicent Blasco Ibáñez, es presenta dimecres 7 de juny a Alzira

Primera traducció al valencià del llibre, que té per escenari la capital de La Ribera

‘Entre tarongers’, la novel·la més cosmopolita del cicle valencià de Vicent Blasco Ibáñez, es presenta aquest dimecres (7 de juny) a Alzira, l’escenari narratiu del llibre. L’acte començarà a les 19 hores a la Casa de la Cultura d’Alzira. La traducció, a càrrec de la filòloga Eva Biot, està editada per la Companyia Austrohongaresa de Vapors. En la presentació intervindrà la traductora i l’editor, Francesc Bayarri. Col·labora la llibreria Hort dels Frares.

Entre els tarongerars d’Alzira, la soprano Leonora Moreno encarna per a Rafael Brull, el fill del cacic local, tota la bellesa de la vida: l’amor, l’art, la sensualitat, la música… Ella serà el gran amor de Rafael, el contrapunt d’un ambient pobletà de finals del XIX, dominat per la corrupció política, l’educació catòlica i la hipocresia social. Ell haurà d’escollir entre allò que representa l’artista i la fortuna familiar, acumulada durant dècades “explotant la ignorància i la misèria”.

De les cinc novel·les del cicle valencià de Blasco Ibáñez, Entre tarongers és, sense dubte, la menys costumista i la més cosmopolita: la música de Beethoven, Schubert i Wagner; les ciutats d’Itàlia; la literatura francesa… perfumen el llibre de dalt a baix. Però serà l’aroma de la flor del taronger, a la vora del riu Xúquer, la que desfermarà una passió amorosa, amb una intensitat tràgica pròpia de la millor tradició de la narrativa romàntica.

La traductora, Eva Biot, és llicenciada en Filologia Valenciana i en Llengua Espanyola. Fa classe a l’Institut de Secundària Faustí Barberà d’Alaquàs, i participa en iniciatives del col·lectiu ‘Entre Iguals’ per a treballar qüestions de gènere, i en el projecte europeu Erasmus + K1 ‘Gènere i Igualtat. Una mirada europea’.

Vicent Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, 1928) és el novel·lista valencià de major èxit internacional. Els seus llibres de l’anomenat cicle valencià continuen reeditant-se en molts països, i s’han portat al cinema reiteradament. Hollywood va produir, entre d’altres, Entre tarongers, amb el títol de Torrent (1926), que va significar el gran debut americà de l’actriu sueca Greta Garbo.

La novel·la Entre tarongers s’integra en l’anomenat cicle valencià de l’autor, amb Arròs i tartana, Flor de maig, La barraca i Canyes i fang.

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here