Guasp, Pont entre cultures Alzira (1901-Mèxic DF 1984) interesant mostra al Llavador

0
713
L'alzireny Ernest Guasp exiliat a Mèxic
L’alzireny Ernest Guasp exiliat a Mèxic
Ivan Martinez i Diego Gómez
Ivan Martinez i Diego Gómez
Presentació de la mostra al Llavador
Presentació de la mostra al Llavador Municipal

IMG_7986

Este matí s’ha inaugurat l’exposició comissariada per Francesc Piera, dedicada a l’obra d’un alzireny que per avatars de la vida va haver d’anar-se’n a viure a Mèxic, fet que dóna peu al suggerent títol de la mostra: “GUASP, PONT ENTRE CULTURES. ALZIRA 1901 – MÈXIC DF 1984”.

El lloc elegit ha sigut l’antic llavador municipal, inaugurat en 1937, fa 80 anys, que pretén ser un espai sociocultural dels alzirenys que a poc a poc va recuperant el protagonisme perdut durant molts anys.

Fa 40 anys que Mèxic va reprendre les relacions diplomàtiques amb Espanya, i inicià una nova etapa de cordialitat entre els dos pobles. Des d’ací volem donar un sentit agraïment al poble de Mèxic, on visqueren i viuen encara molts espanyols i espanyoles.

L’exposició va ser mostrada a la Casa de la Cultura d’Alzira entre el 22 de novembre i el 10 de desembre de l’any 2001. Del catàleg volem extraure unes línies de la dedicatòria, escrites per un altre alzireny exiliat, José Bolea Gorgonio, escriptor, periodista i editor nascut a Alzira el 1903 i mort a Mèxic DF en 1987. Tres anys després d’Ernest Guasp. Amb el títol “La isla en el río”, ens diu:

“Es posible que ellos no lo comprendan porque saben muy poco acerca de nuestras vidas, y lo que sucedió allá no les interesa, puesto que nacieron aquí.
”Es historia ajena, simplemente historia, y nosotros unos supervivientes anacrónicos. No nos lo dicen porque nos quieren. Ignoran el significado de la palabra destierro”.

Com bé transmet este text, molts espanyols nascuts a Mèxic desconeixien la història, però el cas és que a la mateixa Espanya tampoc es deia la veritat.

Han assistit a l’acte l’alcalde de l’Ajuntament d’Alzira, Diego Gómez, Ivan Martínez, 2n tinent d’alcalde, la vicepresidenta de l’Associació Cultural Instituto Obrero, Cristina Escrivà, el director del MUMA, Agustín Ferrer, i el comissari de l’exposició, Francesc Piera. Com a familiar directe de Guasp ha estat el seu nebot, Juan Manuel Guasp, junt amb altres membres de la família, així com veïns i veïnes d’Alzira.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here