Les obres de peatonalització de Gandia disminuiren un 10% les vendes en el centre de la ciutat

0
1005
Passeig de Germanies en Gandia
Passeig de Germanies en Gandia

L’Ajuntament Gandia va fer entre els anys 2008 i 2011 obres de peatonalització en el centre de la ciutat semblants a les que enceta en juny el consistori d’Alzira. Així va eliminar, primer, completament el tràfic en el carrer Major i després amplià el Passeig Germanies al suprimir les places d’aparcament anteriorment existents.

L’actual tresorer de la Cooperativa comercial «Gandia Centre Històric» que reunix a un centenar de botiguers, Santiago Garcia, recorda que durant els quatre mesos que duraren les obres al Passeig «les vendes baixaren al voltant d’un 10%». I afegix per a tranquilitar al comerc alzireny, «les obres sols tenen un efecte temporal».

Igual que a Alzira ocurrix ara, a la capital de la Safor els comerciants del carrer Major exhibiren crespons negres en els seus escaparates en entendre que afectaria molt negativament als seus negocis.

Cotxes i comerç

«Va ser un moment complicat» segons declarava l’anterior president de la cooperativa, Juanjo Pérez, al mitjà de comunicació Gente de la Safor, donat que «a Gandia hi havia una certa idea que si no passaven els cotxes no hi havia comerç. Aleshores nosaltres ja hi haviem visitat altres ciutats i comprovat els beneficis» de la peatonalització. Segons recorda Pérez «hi havia molta més gent en contra de la peatonalització, però els que ho teniem clar lluitarem malgrat les crítiques».

Garcia, en declaracions a Riberaexpress, recomana que per a ser efectiva la peatonalització cal:

-Habilitar parkings i zones d’aparcament pròximes

-Accessos fàcils i ben senyalitzats a l’àrea comercial

-Zones de càrrega i descàrrega

A Gandia, com ocurrix que a la capital de la Ribera, la forta competència de les grans superfícies comercials ha tingut repercusió amb el comerç del centre de la ciutat; «fa 22 anys erem 300 establiments associats a la cooperativa i ara en quedem poc més d’un centenar» comenta este veterà comerciant que regenta, des de fa 54 anys, una tenda de roba al Passeig Germanies. En els últims temps reconeix que han tancat una vintena d’establiments situats en carrers menuts del centre de la ciutat ducal.

Competència de les grans superfícies

Una competència que intenten combatre amb un ample pressupost, pròxim als 50.000 euros, per a activitats de dinamització comercial al llarg de l’any i publicitat corporativa; «antigament», recorda amb nostàlgia, «arribarem a invertir en alguna ocasió prop de 150.000€».

Les vendes tenen «un comportament molt desigual» des que l’any 2014 comencaren a remuntar després de la forta crisi econòmica, així «la facturació baixà entre un 15 i un 20% entre setembre de 2016 i abril d’enguany, mentre en maig ha millorat». Per a Santiago Garcia els canvis d’hàbits i climàtics dels últims anys «també afecten al comportament dels clients».

Plenari comercial

Hui dilluns a les 21 hores es celebrarà al saló de sessions d’Alzira el plenari convocat pel PP per tal de debatre el projecte de l’equip de govern de fer totalment peatonal un tram d’Hort dels Frares i d’ampliar les voreres deixant un sol carril per a la circulació de vehicles en el carrer Benito Pérez Galdós. Projecte al que s’oposen l’Associació Empresarial d’Alzira i la major part dels botiguers de Pérez Galdós. Mentre el tancament del trànsit en Hort dels Frares conta amb el vist i plau del 90% dels botiguers i la pràctica totalitat del veïnat.

El portaveu dels comerciants de Pérez Galdós, Rafa Gregori, disposarà de huit minuts per exposar els motius pels quals demana la paralització de les obres i que el carrer torne al disseny anterior; és a dir amb un carril per aparcament i dos per a la circulació de vehicles.

Riberaexpress

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here