El carcaixentí Manuel Costa rep el Premi Lluís Guarner 2016

1
292
Carcaixent Manuel costa premi
Se li ha concedit el premi per la seua producció científica sobre vegetació mediterrània i per convertir el Botànic de València en centre de referència en investigació i educació ambiental
26/05/2017

El carcaixentí Manuel Costa va rebre ahir el Premi Lluís Guarner 2016 en un acte celebrat a la Biblioteca Valenciana i en el qual va estar present l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom. El patronat va acordar per unanimitat concedir-li este guardó per la seua contribució a la ciència des de la seua incorporació a l’Institut Universitari Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i des de la seua incorporació al Departament de Botànica, on va desenvolupar una producció científica de gran impacte tant a nivell nacional com internacional, encaminada, sobretot, al coneixement de la flora i de la vegetació del territori valencià.

Tal com es va posar de manifest durant l’acte, les seues investigacions han revolucionat, des del punt de vista de la docència i de la investigació, el món de la botànica valenciana, tal com prova el Jardí Botànic de la Universitat de València convertit, gràcies a la seua direcció entre els anys 1987 i 2002, en un dels principals centres d’investigació, d’educació ambiental i de divulgació científica en l’àmbit nacional i internacional.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va ser l’encarregada de fer el lliurament del premi Lluís Guarner 2016 a Manuel Costa, actualment professor emèrit de la Universitat de València i medalla d’or de la institució. Carmen Amoraga va agrair al premiat «el temps que has entregat a les investigacions que has realitzat i que has compartit generosament amb tots nosaltres».

La directora general de Cultura i Patrimoni va indicar que el Premi Lluís Guarner pretén protegir la valuosa aportació que els intel·lectuals i científics fan a la societat des de l’escriptura o des de la divulgació científica. «Els nostres pensadors han de rebre el seu merescut reconeixement d’aquesta societat a què tant li donen», va puntualitzar.

Manuel Costa Talens ha publicat nombrosos treballs d’investigació dedicats a l’estudi sobre els diferents ecosistemes de la flora i vegetació del territori valencià, considerant la seua biodiversitat en relació amb el medi ambient. La seua activitat es reflecteix en les seues nombroses publicacions referides a la Serra d’Espadà, la Safor, la Marina Alta, l’estat actual de la flora i de la fauna marines al litoral valencià.

La importància dels seus treballs en l’àmbit internacional es demostra en les campanyes botàniques realitzades a Europa, Estats Units i Canadà, Perú, Bolívia, Argentina, l’estudi de la vegetació de l’Altiplà Andí, a les costes italianes, de Xipre, el Peloponés i Creta per a investigar la conservació del Mediterrani, etc.

El professor Manolo Costa va ser director del Jardí Botànic de la Universitat de València i, des de la seua direcció l’any 1987, va transformar aquest espai en un referent, no sols com a espai enjardinat al centre de la ciutat, sinó sobretot com un centre d’investigació, d’educació ambiental i de divulgació científica tant nacional com internacional.

Manuel Costa va ser l’encarregat de realitzar el parlament central en la darrera festa de l’Autogovern de Carcaixent. Amb una intervenció sobre la natura i el paisatge del terme, Costa va demostrar en tot moment una gran passió per allò que estava contant, a més d’un coneixement profund de tots els elements que configuren els paisatge de Carcaixent i la seua evolució al llarg del temps que van captivar l’Auditori des del primer moment. El professor Costa va voler transmetre que el paisatge va més enllà de la natura i que és el resultat d’una sèrie de percepcions culturals i històriques que marquen la vida d’un poble.

El Premi Lluís Guarner està dotat amb 15.025,30 euros i sorgeix perquè l’escriptor valencià va instituir hereua dels seus béns, a benefici d’inventari, la Generalitat, la qual ha de destinar el producte d’aquests béns a l’establiment d’un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de «Lluís Guarner” amb la finalitat de reconéixer la creació i traducció literàries en el camp de les humanitats.

1 Comentario

  1. Hola;

    Merescudíssim premi el de Manuel Costa, tots els que hem estudiat Botánica i Fitosociología sabem de la importància d’aquest home. A mi em va despertar l’amor per la nostra terra i la nostra natura, en aquell importantíssim llibre «La vegetació del País Valencià», el guarde com a un tresor. Damunt és del meu poble, que encara que no el conec personalment senc una estima i un orgull particular per la seva figura.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here