100 professionals participen a Alzira en la I Jornada de Nutrició Hospitalària

0
482

Hospital jornada nutricióHa estat organitzada per l’Hospital d’Alzira, junt amb l’Hospital General de València, la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i l’Hospital La Fe. Un centenar de professionals assisteixen a la I Jornada de Nutrició Hospitalària celebrada a l’Hospital de La Ribera • Esta és la primera vegada que se celebra a la Comunitat Valenciana una jornada d’estes característiques, que afecta un sector amb components heterogenis: assistencials, econòmics i empresarials. • La desnutrició associada a la malaltia afecta entre el 35% i el 65% dels pacients ingressats als hospitals europeus. • L’objectiu d’esta Jornada és establir les bases per a la creació de xarxes de treball comunes entre els hospitals de la Comunitat Valenciana.

 Un centenar de professionals estan assistint hui a la I Jornada de Nutrició Hospitalària de la Comunitat Valenciana, que s’està celebrant a l’Hospital d’Alzira. Sota el títol «Nutrició hospitalària: cap a un model eficient», esta Jornada ha estat organitzada pel Servei de Nutrició i Dietètica del centre alzireny, juntament amb l’Hospital General de València, la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i l’Hospital La Fe. Esta és la primera vegada que se celebra a la Comunitat Valenciana una jornada d’estes característiques, que afecta un sector amb components heterogenis: assistencials, econòmics i empresarials. Segons ha destacat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau, «es feia necessària la celebració d’una jornada sobre Nutrició Hospitalària, que ens permet intercanviar informació entre centres sanitaris i seguir formant els nostres professionals en l’abordatge de un problema tan freqüent en els hospitals europeus com és la desnutrició associada a la malaltia». Així, cal destacar que la desnutrició hospitalària afecta entre el 35% i el 65% dels pacients ingressats als hospitals europeus, percentatge que oscil·la en funció del tipus de pacient i de l’hospital. «Es tracta de la complicació més freqüent durant l’ingrés hospitalari i la qual menys se sol diagnosticar», ha assenyalat el Dr. Palau. La desnutrició incideix negativament en el pronòstic del pacient hospitalitzat, ja que pot contribuir a incrementar el nombre i la gravetat de les complicacions de la mateixa malaltia i a afeblir la capacitat de resposta del pacient al tractament.

El Dr. Palau ha afegit que «actualment, les unitats de nutrició dels hospitals ni estan homogeneïtzades ni protocol·litzades, de manera que cada centre hospitalari ofereix una atenció diferent, cosa que dificulta oferir solucions eficients a este problema». En este sentit, el gerent del Departament de Salut de La Ribera, s’ha mostrat «confiat que este tipus d’accions senten les bases per a la creació de xarxes de treball entre els diferents hospitals de la Comunitat Valenciana, que ens permeten elaborar un seguit de propostes a l’Administració per millorar el tractament nutricional de pacient, de manera que la nutrició hospitalària siga considerada un tractament mèdic més i deixe de tenir una única vessant de qualitat hostalera «.

Servei de Nutrició de l’Hospital d’Alzira Des de la seua posada en funcionament, l’Hospital d’Alzira va incorporar el tractament nutricional dins de la història clínica dels pacients, com una forma efectiva de lluitar contra la desnutrició hospitalària. Així, el seu Servei de Nutrició i Dietètica s’encarrega de revisar diàriament totes les dietes dels pacients que no cobreixen els requeriments energètics per associar-los una nutrició artificial o ampliar la dieta oral en els casos en què siga possible, abordant la malnutrició des de l’inici de l’hospitalització. En esta tasca, este Servei compta amb el suport d’un Grup Funcional de Nutrició i una Comissió de Nutrició, constituïts per un grup interdisciplinari de professionals. La Jornada que se celebra hui a l’Hospital d’Alzira conclourà esta vesprada amb la presència de tres reconeguts xefs que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat Valenciana: Steve Anderson, Bernd Knöller i Kristian Lutaud, que parlaran de com apropar l’alta cuina a l’àmbit hospitalari com a mitjà de combatre la desnutrició hospitalària de determinats pacients amb dietes molt restrictives. Segons ha destacat la cap del Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital d’Alzira, Dra. Pilar Luna, «estos xefs han treballat per mostrar-nos en esta Jornada com fer desitjables plats per a pacients d’hemodiàlisi i amb malalties biliars i pancreàtiques que, per les seues característiques, han de seguir unes dietes molt limitades, amb molt poca varietat, que, en la majoria dels casos, són molt poc atractives, cosa que redunda en la seua possible desnutrició «.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here