La concertada es manifesta per protestar contra l’aposta del Consell per la pública

0
429
Alumnes de la Puríssima en la manifestació
Alumnes de la Puríssima en la manifestació

Milers de persones es manifesten a València contra la proposta d’arranjament escolar que elimina tan sols 31 aules de Batxillerat

L’educació concertada va tornar a prendre els carrers de València abillada amb samarretes blanques. Aquesta és la segona manifestació –després de la celebrada en maig de 2016 a València– encapçalada per la Federació Catòlica d’Associacions de Pares d’Alumnes de la Província de València (FCAPA), la Federació d’Ensenyament de la Unió Sindical Obrera de la Comunitat Valenciana (FE USO-CV) i la Plataforma per la Llibertat d’Ensenyament 27.1, entre altres col·lectius de l’àmbit educatiu. Tots plegats van marxar aquest dissabte per a posar en relleu el «perill» que suposa per a pares i docents la supressió d’aules de Batxillerat en centres concertats «amb acreditada demanda social».

La Conselleria d’Educació va anunciar fa unes setmanes que s’augmentaven en 25 les aules als centres d’Infantil i Primària que se sostenen amb fons públics –això inclou públics i concertats–, mentre que en els nivells no obligatoris dels centres concertats, l’Administració va traslladar que es perdrien 31 aules concertades en Batxillerat –en passar de les 437 aules d’aquest curs a 406 per al proper– i que la Formació Professional en guanyava cinc –de 629 a 634–. Al remat, la proposta d’Educació contempla que se sumen mil professors a la xarxa educativa.

La plataforma Llibertat d’Ensenyament 27.1 creu que «calen uns ensenyaments públics i concertats de qualitat». / EFE (Kai Försterling)

Aquest dissabte, sota el lema Por la libertad de enseñanza, al voltant de 30.000 persones segons l’organització, una xifra similar a la de la manifestació de l’any passat (on l’organització també va comptar 40.000 assistents, tot i que la Policia Local va anunciar que en foren 10.000) s’han manifestat contra un objectiu clar: «Marzà, repressor de la concertada». Les protestes anaven acompanyades de pancartes on es podia llegir: «No al decretazo, sí a la elección»; «Ni ieología de género, ni lengua, ni distrito, ni supresión de conciertos. Contra la imposición, libertad de educación»; «Yo prefiero una educación concertada y religiosa», i «El meu futur el trie jo» (l’única en valencià que s’ha constatat). Els convocants van posar autobusos que van portar milers d’assistents des de Castelló i Alacant.

«Cauran més aules»

El portaveu de la plataforma Llibertat d’Ensenyament 27.1, Javier Sebastián, justificava l’acte de manifestar-se en dir que si no ho aconsegueixen frenar, poden caure més aules i poden atacar més centres. No obstant això, assegurava que estaven començant a aconseguir el seu objectiu: «Conscienciar la societat, que creguen en la llibertat d’elecció de centre, que els concertats són una opció complementària de la publica», ja que, al seu parer, «calen uns ensenyaments públics i concertats de qualitat».

«Volen una escola única com a Corea»

El president de la FCAPA, Vicente Morro, emfatitzava que rere la decisió del Consell (d’augmentar en 1.000 docents les plantilles, en 25 les aules d’Infantil i Primària, en cinc les de FP i en reduir en 31 les aules de Batxiller de la concertada) hi ha un «motiu ideològic». «Volen una escola única, com si estiguérem a Corea o a la Xina», un supòsit que, afirmen, no permetran. Pel contrari, sobtadament, Morro va afirmar que la concertada «no té un projecte ideològic», sinó un «de defensa» dels drets de les famílies.

Presència política

En la manifestació s’hi van deixar veure diferents polítics conservadors, com la líder del PP, Isabel Bonig, i el diputat de Ciutadans, Toni Cantó, qui ha estat acompanyat pel regidor del seu partit a l’Ajuntament de València, Fernando Giner. Juntament amb Bonig van estar diversos dirigents i membres del partit.

Isabel Bonig amb membres del Partit Popular en la manifestació d’aquest dissabte. / PPCV

La manifestació va partir de la Porta de la Mar, va seguir pel Parterre fins a la plaça de l’Ajuntament i finalment va concloure a la plaça de Sant Agustí, on es va llegir un manifest.

Diarilaveu

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here