El Consell utilitzarà la Ribera Alta com a laboratori de la futura Llei de Serveis Socials

0
681
Mónica Oltra signant el conveni
Mónica Oltra signant el conveni
Diego Gómez i Mónica Oltra
Diego Gómez i Mónica Oltra

IMG_5599 IMG_5600 IMG_5603 IMG_5609 IMG_5624

Monica Prog social alzira 1

Es tracta d’un projecte conjunt de la Generalitat amb la Diputació de València, l’Ajuntament d’Alzira, la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Universitat de València

La vicepresidenta destaca la necessitat d’una transformació dels servicis socials en un sistema «coherent, sòlid i efectiu

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit arrancar un programa d’investigació social en la Mancomunitat de la Ribera Alta convertint esta comarca en

Oltra amb l'alcalde d'Alzira, el president de la Mancomunitat i el vice-rector
Oltra amb l’alcalde d’Alzira, el president de la Mancomunitat i el vice-rector de la U. de Valéncia

«un laboratori que mapifique, primer els recursos, i després les realitats i necessitats socials», com a pas previ a l’elaboració de la futura Llei de Serveis Socials, segons ha manifestat hui a Alzira la titular del departament Mónica Oltra.

La consellera ha explicat a la Casa de la Cultura la «necessitat d’un diagnòstic social previ» després que la politica social dels anteriors governs es caracteritzara durant els últims 20 anys «per la improvisació i l’amiguisme». I ha afegit que la Ribera Alta va a ser com una laboratori per a millorar la qualitat de vida dels més necessitats, gràcies al acord que hui s’ha signat a Alzira entre la Generalitat, la Diputació, la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Universitat de València. «Es tracta de recollir pautes per pendre decissions polítiques planificades». L’estudi es realitzarà durant els pròxims 8 mesos, per fer un diagnòstic «que tindrà continuitat per a planificar a curt, mitjà i llarg termini».

Estudi de necessitats socials

El projecte de la Mancomunitat de la Ribera estarà liderat per l’Institut de Desenrotllament Local de la Universitat de València que serà l’encarregat de realitzar un estudi de necessitats socials, l’avaluació d’impacte de programes i servicis, anàlisi organitzacional i de costos i indicadors socials basats en l’evidència de la comarca de la Ribera Alta, i està previst que entre 6 i 8 mesos estiguen les primeres dades que permeten realitzar un diagnòstic de la situació actual. Durant dos anys es durà a terme en els municipis de la comarca la implantació de la xarxa de servicis socials per a realitzar una avaluació objectiva, propostes de millora i estratègies de planificació científica i objectiva per mitjà dels indicadors adequats. La firma d’este projecte s’emmarca dins d’una sèrie de mesures posades en marxa per la Conselleria per a crear un Nou Model Social Valencià que passa per l’elaboració d’un Codi Social que incloga tant la Carta de Drets socials com la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, la Llei Integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere o les noves lleis que s’estan abordant en este moment, com la de Protecció a la Infància i Adolescència i la de Servicis Socials Inclusius.»

Emergència social

Oltra ha remarcat la desatenció de les persones necessitades realitzxada «per anteriors govern», fins assenyalar que la Comunitat Valenciana pateix «una situació d’emergència social». I quela inversió en Serveis Socials «no és un gasto perqué crea llocs de treball».

Per la seua part el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez, s’ha mostrat satisfet davant la voluntat del Consell de «canviar el model actual de serveis socials, partitnt de la realitat actual», i especialment que haja elegit a la Ribera Altas com a «banc de proves per a fer un treball multidisciplinar». Peláez considera que el Serveis Socials «es troben instal.lats» en tots els municipis de la comarca, fet que ha facilitat l’elecció d’esta comarca per a fer un programa d’investigació social.

Mentre l’alcalde d’Alzira Diego Gómez ha remarcat que el Pacte del Botànic té com a «prioritat» les políques socials, «recuperar els drets socials per rescatar a les persones», per aixó ha qualficat com «acte important» l’acord signat hui a Alzira.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here