La Nova Muixeranga actuarà en la Diada de Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú

0
525

Algemesi Nova Muixeranga pujantLa Nova Muixeranga d’Algemesí actuarà dissabte i diumenge pròxims en la Diada de Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú convidats pels Bordegassos, la colla de la localitat. La colla sempre celebra el seu aniversari el diumenge posterior a Sant Jordi, però enguany la festa coincideix en diumenge, per tant La Nova podrà gaudir de la gran programació literària i cultural de  Sant Jordi.

Els Bordegassos participaren en la passada XVII Trobada de Muixerangues d’Algemesí i les dos colles van acordar commemorar per Sant Jordi tant l’aniversari dels Bordegassos, 45 anys, com el de la Nova Muixeranga que enguany fa 20 anys.

Aquest Sant Jordi serà per tant un cap de setmana molt especial en tant que es dóna el tret d’eixida a la temporada castellera.

La colla del Garraf ha elaborat un programa molt especial per a l’ocasió. Dissabte de vesprada se celebrarà l’anomenada “Prèvia” durant la qual actuarà “La Moixiganga de la Geltrú”, que també celebra el seu 25 aniversari enguany. El Ball de Valencians de Vilanova, que forma part d’un grup de balls de la localitat, també havia estat convidat però, finalment, ha declinat la invitació per força major.

Els Bordegassos tenen la intenció de mostrar als vilanovins en una mateixa actuació dues tradicions arrelades en la història. És per això que la Nova Muixeranga serà rebuda en un acte oficial a l’Ajuntament.

Mostrar el ball de la Muixeranga

 

L’actuació de dissabte serà només l’inici de la festa grossa de l’aniversari on la Nova Muixeranga realitzarà diverses figures plàstiques per a mostrar part del repertori  de la tradició muixeranguera.

Diumenge, abans de les nou del matí, el toc de les gralles despertaran els ciutadans. La Nova Muixeranga actuarà en la Plaça de la Vila, amb els Bordegassos i juntament amb tres colles “De nou” tot i que en estar a principi de temporada, es podria gaudir de castells de huit altures. Aquestes colles són els Joves Xiquets de Valls, els Castellers de Barcelona i els Nens del Vendrell.

Molts punts en comú

 

Els Bordegassos i la Nova Muixeranga tenen molts punts en comú. A més del tarannà que els uneix, van ser les primeres colles en incorporar la dona a les torres humanes el mateix any. El 1997 els bordegassos van incorporar una dona al pom de dalt, una xiqueta aixecadora. Al mateix temps, a Algemesí es creava la Nova Muixeranga per a donar entrada a les dones. Es pot dir que les dos colles van ser les primeres a l’Europa mediterrània en convertir-se en associacions de persones sense distincions de cap classe.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here