«Entre Tarongers» de Blasco Ibáñez ambientada en Alzira editada en valencià

0
678
cobertaentretarongersOKOK (Austrohongaresa de Vapors)
cobertaentretarongersOKOK (Austrohongaresa de Vapors)

“Entre tarongers”, la novel•la més cosmopolita del cicle valencià de Vicent Blasco Ibáñez, arriba aquesta setmana a les llibreries publicada per primera volta en valencià. La traducció, a càrrec de la filòloga Eva Biot, està editada per la Companyia Austrohongaresa de Vapors , que també ha publicat “La barraca” en valencià. Entre els tarongerars d’Alzira, la soprano Leonora Moreno encarna per a Rafael Brull, el fill del cacic local, tota la bellesa de la vida: l’amor, l’art, la sensualitat, la música… Ella serà el gran amor de Rafael, el contrapunt d’un ambient pobletà de finals del XIX, dominat per la corrupció política, l’educació catòlica i la hipocresia social. Ell haurà d’escollir entre allò que representa l’artista i la fortuna familiar, acumulada durant dècades “explotant la ignorància i la misèria”.

De les cinc novel•les del cicle valencià de Blasco Ibáñez, Entre tarongers és, sense dubte, la menys costumista i la més cosmopolita: la música de Beethoven, Schubert i Wagner; les ciutats d’Itàlia; la literatura francesa… perfumen el llibre de dalt a baix. Però serà l’aroma de la flor del taronger, a la vora del riu Xúquer, la que desfermarà una passió amorosa, amb una intensitat tràgica pròpia de la millor tradició de la narrativa romàntica.

La traducció

La traductora, Eva Biot, és llicenciada en Filologia Valenciana i en Llengua Espanyola. Fa classe a l’Institut de Secundària Faustí Barberà d’Alaquàs, i participa en iniciatives del col•lectiu ‘Entre Iguals’ per a treballar qüestions de gènere, i en el projecte europeu Erasmus + K1 ‘Gènere i Igualtat. Una mirada europea’.

Retrato del novelista Vicente Blasco Ibañez (Valencia 1867-Menton 1928)
Retrato del novelista Vicente Blasco Ibañez (Valencia 1867-Menton 1928) (Hemeroteca)

Vicent Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, 1928) és el novel•lista valencià de major èxit internacional. Els seus llibres de l’anomenat cicle valencià continuen reeditant-se en molts països, i s’han portat al cinema reiteradament. Hollywood va produir, entre d’altres, Entre tarongers, amb el títol de Torrent (1926), que va significar el gran debut americà de l’actriu sueca Greta Garbo.

La novel•la “Entre tarongers” s’integra en l’anomenat cicle valencià de l’autor, amb “Arròs i tartana”, “Flor de maig”, “La barraca” i “Canyes i fang”.

La Vanguardia

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here