La Teleassistència ofereix ajuda a 3.730 usuaris majors de la Ribera

0
426
SONY DSC
SONY DSC

  • Al llarg de 2016, la Diputació de València va donar d’alta 2.236 dispositius nous i va destinar un pressupost de 2,1 milions a aquest servei que utilitzen ja 15.592 persones a les comarques valencianes
  • La Diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, afirma que l’objectiu del servei és “que les persones majors se senten independents i, al mateix temps, puguen aconseguir ajuda immediata en qualsevol moment del dia”
  • El perfil de l’usuari és el d’una dona, generalment vídua i amb mobilitat reduïda, d’entre 75 i 89 anys
Un total de 3.730 persones majors que viuen soles o estan en situació de dependència compten amb atenció sanitària ‘a un botó de distància’ en els municipis de La Ribera gràcies al servei de Teleassistència de la Diputació de València, que permet mantenir l’autosuficiència en la llar a les persones de més edat i en molts casos amb mobilitat reduïda. “Cada etapa de la nostra vida té une necessitats diferents i, quan arribem a certa edat, les limitacions físiques i la inseguretat d’estar sols a casa ens preocupa i també a les nostres famílies i aquest servei es revela com una de les millors opcions per a garantir una major seguretat, així com major independència i tranquil·litat”, assenyala la diputada de Salut, Benestar Social i Educació, Mercedes Berenguer.

Els dispositius del servei de Teleassistència, que la Diputació ofereix als municipis a través de Atenzia, són uns terminals senzills que s’instal·len en el domicili de les persones sol·licitants, de manera que un transmissor acoblat a la línia telefònica els connecta amb la central. “D’aquesta manera, solament prement un botó, es mobilitzen els recursos sanitaris, socials i/o familiars necessaris per a superar qualsevol obstacle que se’ns plantege en la vida diària”, ressalta Berenguer, per a qui l’objectiu és “que les persones majors se senten independents i, al mateix temps, puguen aconseguir ajuda en qualsevol moment”.

Solament en 2016, l’ens provincial va donar d’alta 2.236 dispositius nous, elevant a 15.592 la xifra global d’usuaris en les comarques valencianes, exceptuant València ciutat. En termes econòmics, la Diputació de València va destinar l’any passat 2,1 milions a aquest servei, que s’acobla a la línia telefònica per a connectar als seus usuaris a una central receptora d’alarmes amb tan sol prémer un botó. D’aquesta manera, els veïns de més de 65 anys que viuen sols o estan convalescents tenen garantida atenció sanitària professional davant qualsevol emergència les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, la qual cosa contribueix a la seua tranquil·litat i una major independència a l’hora de viure en el seu domicili.

Segons explica Esperanza Vidal, directora territorial de l’empresa prestatària del servei,  Atenzia, el 80% dels usuaris són dones, i més de la meitat (60%) tenen edats compreses entre els 80 i els 90 anys. No en va, el perfil majoritari dels usuaris de la Teleassistència és el d’una dona d’entre 75 i 89 anys, generalment vídua, que viu sola i té certes dificultats de mobilitat.

Del total de 3.730 persones que compten amb aquest servei en La Ribera, 2.862 resideixen en municipis de la Ribera Alta i 868 en La Ribera Baixa. Per localitats, en La Ribera Alta les que compten amb un major nombre d’usuaris són Alzira, Algemesí i Carcaixent, amb més de 330 dispositius, i només Real de Montroi, Alfarp, Montroi i Sant Joanet estan per sota dels 10 usuaris. En La Ribera Baixa, el major nombre d’usuaris es concentra a Sueca, amb 237, i Cullera, amb 185, mentre que Benicull de Xúquer i Favara compten amb 15 o menys.

Monitoratge complementari de la llar

En el Centre d’Atenció de Atenzia a València, una vintena de professionals reben les trucades i també les realitzen, segons la situació dels usuaris. A més d’aquest servei bàsic de Teleassistència, l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de València completa la seua oferta amb dispositius “perifèrics”, equips que s’instal·len en els domicilis dels usuaris en addició al terminal habitual en funció de les circumstàncies especials de cada persona i que monitoritzen l’entorn per a garantir l’atenció en cas d’emergència.

Aquests dispositius han permès en molts casos evitar situacions de perill, ja que detecten tant l’acció –fum, foc, gas- com la inacció –mancada de moviment o inactivitat- i envien un senyal al terminal de Teleassistència, que entra en contacte amb el centre d’atenció.

“Aqueix valor que comença a ser reconegut de la llar com a espai referent per a un bon envelliment és un element imprescindible perquè la societat aprenga a contemplar als majors com a persones capaces d’organitzar la seua vida mentre segueixen vivint en un entorn conegut i confortable, com és la seua casa”, conclou Mercedes Berenguer.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here