La falla Albuixarres-Camí Fondo, el Forn de Carrascosa i l’espardenyà d’Alzira

0
1127

Espardenyà 1Luis Andrés que ha sigut el cuiner de la falla Albuixarres-Camí Fondo durant els últims 35 anys, «és el que fa les espardenyaes més bones del món», ho diu Rosa, alumna seua advantajada en la cuina d’esta comissió, que ha fet de mestra del seu fill Blay, actual gerent de la Taverna del Forn de Carrascosa, que es proclamà l’any passat finalista del Concurs Internacional de Paella de Sueca.

Bon caldet

Luis ha revetlat hui alguns dels seus secrets, una vegada «jubilat» com a cuiner d’Albuixarres; «abans de fer la espardenyà cal bollir el pato de corral, també tenca per fer un bon caldet i a més sofregir el conill». Reconeix que fa alguns anys que l’espardenyà no formava part de la Setmana Gastronòmica de la falla «perquè resulta un plat un poc car, i si vols fer-lo bé té més feïna».

A la Taverna es manté l’espardenyà gràcies a les comandes que fan quasi totes les setmanes «gent de certa edat, perquè els joves desconeixen este plat». Blay ha heredat de sa mare Rosa, l’afició pels guisos i sembla que hi haurà tercera generació per a cuinar al Forn de Carrascosa perquè el seu net els ajuda els caps de setmana.

Licor o casalla

El cuiner de la Taverna no renuncia a guanyar el primer Concurs d’Espardenyà Valenciana que es celebra demà diumenge a Alzira i en el que participaran altres 24 reconeguts restauradors valencians, però considera que el més important és «passar un dia agradable amb els amics i companys». «Una xorraeta de «licor o casalla» a l’espardenyà és un dels secrets per fer una suculenta espardenyà alzirenya.

Cal recordar que este concurs es fa en homenatge a Francisco José Garcia «Paco el del Mercat», un dels grans defensors d’este plat mig oblidat de la cuina valenciana.

Així la capital de la comarca contribuix a recuperar este típic i suculent menú de la marjal riberenca que es troba en perill d’extinció.

Riberaexpress 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here