El Pla Comercial de 2005 ja proposava la peatonalització del centre d’Alzira

0
381
Els vehicles passaran el 14-M per última vegada per Hort dels Frares
Els vehicles passaran el 14-M per última vegada per Hort dels Frares
Pérez Galdós Pla Comercial 2005
El Pla proposava eliminar l’aparcament de Pérez Galdós en 2005
Imatge recent de Pérez Galdós
Imatge recent de Pérez Galdós

Falten espais i itineraris per a vianants

En Pérez Galdós cal eliminar l’aparcament de vehicles i ampliar les voreres

Hi ha congestions de tràfic per falta de capacitat en Pérez Galdós i Hort dels Frares

Les voreres del centre de la ciutat són excesivament estretes

Estes reflexions i conclusions corresponen al Pla Comercial elaborat per a Alzira l’any 2005 que va encarregar l’Ajuntament a tècnics especialitzats per conèixer les carències, virtuts i necessitats del comerç local. Però, tot i haver passat 12 anys, moltes d’elles, sembla  encara estar en vigor.

En quell any hi havien contabilitzats en la capital de la comarca un total de 556 comerços amb una superfície de venda total de 72.348 m2. Bona part d’ells repartits entre dos eixos principals; l’avinguda Sants Patrons i el carrer Pérez Galdós i el seus voltants.

En Pérez Galdós, una via de 356 metres de llargària, hi havien contabilitzats 37 establiments, mentre al llarg dels 444 metres d’Hort dels Frares es trobaven 17 establiments, pels 15 de Reis Catòlics i 10 tendes al carrer Piletes. Unes dades que, actualment, poden ser inferiors a causa de la forta crisi económica.

Congestió de tràfic i voreres estretes per als vianants

Els especialistes detectaren «dificultats» de la circulació rodada en el centre de la ciutat, que també es semblen molt a les actuals; «la xarxa vial està molt concentrada en itineraris bàsics que travessen el centre de la ciutat, amb dificultats de capacitat i la conseqüent congestió i degradació de la utilització pels vianants».  Congestió de tràfic que es donava especialment als carrers Benito Pérez Galdós i Hort dels Frares.

El PP no es va atrevir 

Així el Pla Comercial de fa 12 anys ja denunciava que la «coexistència de vehicles, aparcaments i voreres es produixen en condicions d’equilibri prou crítiques, especialment perjudicials per al trànsit dels vianants». Dificultats per anar a peu pel centre de la ciutat derivades de «voreres excessivament estretes». A més consideraven que no hi havia massa oferta de places d’aparcaments públics.

«Els governs del PP no s’atreviren a dur endavant» el Pla Comercial de 2005 segons lamentava ahir un veterà comerciant local, mentre, recordava que municipis com Gandia i Ontinyent «la peatonalització del centre els ha anat molt bé al comerç local». Segons comentava a Riberaexpress; «a vore quin govern local s’atrevix ara a que pel carrer Major de Gandia tornen a transitar els vehicles».

El Pla Comercial d’Alzira arribà a conclusions molt clares;

Els itineraris peatonals són positius per al comerç

Davant la falta d’espais i itineraris per als vianants, les actuacions en el centre urbà d’Alzira «deuen tendir a ampliar les bandes peatonals, a costa d’eliminar els carrils d’estacionament de vehicles». La pàgina 239, on recollia esta proposta, contempla una imatge del carrer Pérez Galdós amb cotxes estacionats a les dos parts.

Els tènics que feren este ample informe que supera les 250 pàgines, consideren que «els itineraris peatonals incidixen positivament en el desenvolupament del xicotet comerç local» i per tant feien estes propostes;

Est-oest 

Conectar la Vila amb la Plaça Major i Sants Patrons mitjançant l’eix format per Major Santa Caterina, Correus i Hort dels Frares.

I algtres que articulen el centre amb zones més perifèriques pels carrers Josep Pau, Piletes i Pérez Galdós.

Nord-sud

A través dels carrers Salvador Enguix i Plaça del Sufragi conectar l’avinguda Lluis Suñer amb el centre de la Vila

Est

El carrer Reis Catòlics que recull el fluxe peatonal de Pérez Galdós i Hort dels Frares

L’eliminació del tràfic per Hort dels Frares i l’ampliació de les voreres en Pérez Galdós decidit per l’actual equip de govern ha produït un fort debat al sí dels comerciants i dels veïns d’Alzira, entre els partidaris i els contraris a esta mesura.

El tripartit va pendre la iniciativa davant la enèsima demanda dels comerciants d’Hort dels Frares qjue no entenen que l’Associació Empresarial d’Alzira haja pres partit recollint signatures per paralitzar la peatonalització amb el pretext que es faá un nou Pla d’Acció Comercial. L’alcalde, Diego Gómez ha reiterat que no hi haurà marxa enrere i que a partir del 15 de març ja no circularan cotxes pel tram estret d’este vial local. Pel que fa a Pérez Galdós l’Ajuntament seguix els passos del Pla Comercial de 2005 que aconsellava ampliar les seues voreres i eliminar les places d’aparcament. A partir de maig començaran les obres que estaran finalitzades a mitjans de setembre.

Les jardineres seran sustituïdes per arbres, actuació emmarcada dins el Pla d’Arbrat que pretén plantar més de 7.000 exemplars els pròxims anys al llarg de tota la ciutat.

 Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here