El pla de peatonalització d’Alzira dividix al comerç de Pérez Galdós i Hort dels Frares

0
788
El carrer Pérez Galdós este migdia
El carrer Pérez Galdós este migdia
Reis Catòlics càrrega i descàrrega
Zona de càrrega i descàrrega de cantó a cantó en R. Catòlics

Pérez Galdos i santa rita 1

Cantó de Santa Rita amb Pérez Galdós
Cantó de Santa Rita amb Pérez Galdós

La recollida de signatures contra la peatonalització del carrer Hort dels Frares i la no transformació de Pérez Galdós en vía única iniciada per l’Associació Empresarial d’Alzira (AEA) ha generat divisió d’opinions entre el comerç d’estos dos cèntrics carrers de la ciutat

Els comerços de Pérez Galdós dubten en desconeixer la repercusió que tindran els canvis

Els d’Hort dels Frares creuen que es revaloritzaran les cases

I els de Reis Catòlics reclamen unes voreres més amples

El dirigents de l’AEA estimen que els canvis proposats per l’equip de govern repercutiran «negativament» en l’activitat comercial i laboral del centre de la capital de la comarca, i per això han iniciat la recollida de signatures.

Així el document que signen els comerciants contraris a la peatonalització recull tres punts; en el primer demanen al govern local que elabore un Pla d’Actuació Comercial «actualitzat que avale els canvis».

Dinamitzar el teixit comercial

En el segon reclamen el «recursos necessaris» cap a la marca Alzira Ciutat Comercial per «dinamitzar el nostre teixit comercial». I finalment en el tercer l’Associació Empresarial demana que «escolte la veu dels establiments comercial ubicats en Alzira».

El botiguer d’Hort dels Frares Francisco Palacios que regix una floristeria en Hort dels Frares des de fa 31 anys, recorda que fa «uns 20 anys» que els comerciants i veïns d’este carrer encetaren les reunions amb l’Ajuntament per tancar esta via al tràfic rodat; «ho demanem per qualitat de vida davant els sorolls i el CO2 que els vehicles provoquen». I afegix «estimem que passarà més gent donat que ho podrà fer amb tranquilitat i a més que es revaloritzaran les cases d’este carrer».

Antiga reivindicació

Un dels comerciants es mostra molt molest en haver pres partit l’Associació Empresarial Alzira contra els seues interessos que passen per eliminar els vehicles d’este estret carrer  i aconseguir una antiga reivindicació.

Hort dels Frares és una zona de pas cap al Centre de Salut Sants Patrons, la delegació de la Seguretat Social, la Bibilioteca Municipal i dos supermercats però conta amb dos voreres molt estretes que dificulten i fan perillòs el pas dels vianants.

Palacios ha escoltat sovint les discusions que es donen per «qui té que baixar de la vorera» en creuar-se dos persones, i més encara quan «una d’elles va en cadira de rodes».

La portaveu de Reis Catòlics-Hort dels Frares, Teresa Ávila coincidix en estes afirmacions i segons ha manifestat a Riberaexpress li han demanat a l’Ajuntament que «facen les voreres de Reis Catòlics més amples en cabre només una persona i en algun tram els vianants han de baixar a la calçada». Segons Teresa l’alternativa seria deixar un sol carril per al vehicles i al examplar les voreres podria «recuperar-se la zona comercial que este carrer va perdre en el seu dia davant la proliferació dels vehicles».

No sabem si repercutirà negativament o no

Mentre tant estos canvis generen molts més dubtes en els comerciants de Pérez Galdós; així les titular de Flores Paquita desconeixen si «repercutirà negativament o no» en cara que durant les tres setmanes que estan instal.lades les macetes i eliminat la zona habilitada per a l’aparcament «no ens ha perjudicat fins ara, seguim venen igual».

Ara bé algun client ja s’ha queixat per no poder aparcar a la porta de l’establiment; «hi havien clients que aparcaven en doble fila i entraven a arreplegar la comanda, eixa comoditat s’ha perdut». El principal temor d’este negoci és com respondrà la clientela en dades tan importants com Tots Sants, «quan venien a per les flors en cotxe per anar directament al cementeri».

Major visibilitat dels escaparates

Les casuístiques són diferents, segon la botiga, així el client d’una sabateria és poc freqüent que vaja a comprar en cotxe; «el nostre client ve a la tenda caminant, a més no es convenient que vinga en cotxe i aparque en segona fila perquè està més pendent dels vehicle que  de la compra» ens comenta la gerent d’este establiment, que lamenta que «molta gent estiga acostumada a anar en cotxe a tots els llocs». L’eliminació  de l’aparcament ha sigut vista per la seua titular com a «positiva» perquè «la tenda té més claror i l’escaparate té més visibilitat».

Preocupació per les obres

El seu temor principal és a les obres que, en principi, estan previstes a fer-se entre mitjans de maig i de setembre; «en juny i juliol tenim molta venda i ara que estem recuperant-nos un poc de la crisi», per lo que espera que el govern local gestione bé els treballs i tinga en compte cada cas.

Una demanda que serà atesa, segons el regidor de Gestió Urbanística, Fernando Pascual, que s’ha compromés a entrevistar-se amb cadascun dels 14 comerços del tram de Pérez Galdós afectat per «donar una solució personalitzada a cadascun».

Zones de càrrega i descàrrega

Respecte a les zones de càrrega i descàrrega, l’Ajuntament habilitarà una zona en la Plaça Major, junt a l’inici del carrer, i altre prou gran en Reis Catòlics que anirà des del cantó dels semàfors fins el creuament amb Hort dels Frares.

Pel que fa a l’accés dels veïns d’Hort dels Frares, Santa Rita i Escoles Pies, els vehicles ho faran des de la Plaça Major i, a hores d’ara estan estudiant la possibilitat d’instal.lar pilots amb comandaments perquè no puguen accedir altres cotxes.

Futur incert de Pintor Parra

Tampoc està definida del tot la destinació del carrer Pintor Parra, en principi no està prevista la seua peatonalització, però si està obert al trànsit el carrer Correus serà de doble direcció, ja que per ell podran accedir els vehicles que es dirigisquen al carrer Piletes, que a partir del dia 20 canviarà de sentit.

La nova instal.lació de la falla Gallera-Hort dels Frares farà que este carrer es tanque al trànsit el pròxim dia 15 i que ja no s’òbriga, tot i que la nova senyalització s’instal.larà el dilluns dia 20.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here