Alzira planta una gran diversidad de vegetació de Ribera en el llit del Xúquer

4
619
L'alcalde Diego Gómez i el regidor de Medi Ambient Pep Carreres
L’alcalde Diego Gómez i el regidor de Medi Ambient Pep Carreres

Dia arbre xuquer grup pont

Dia Arbre xuquer maceta

Dia arbre pont pellicer

Dia Arbre xuquer taller

Dia arbre Xuquer grupDia Arbre Xuquer quatreAlzira ha celebrat el Dia de l’Arbre, organitzat per la regidoria de Medi Ambient, plantant una gran diversitat de vegetació de Ribera en el tram del riu Xúquer pròxim al Pont de Ferro i que ha contat amb una notable presència de veïns i veïnes de totes les edats.

Els participants han plantat; xop blanc, tamarix, baladre, salzes, canya negra (arundo micrantha), llentiscle, lliri groc, mansega, scirpus, Joncs, cladium i fràngula (espècie que està en perill d’extinciò).

Recuperar les fràngules

Pep Carreres, regidor de Medi Ambient, Agricultura i Consum, ha dit que “la plantació dels exemplars de fràngula i la resta d’espècies ajudarà a estabilitzar els marges del riu disminuint l’efecte erosiu i oferirà refugi i llocs de cria a la fauna local”. Carreres destaca, a més, que “la presència de fràngules aportarà singularitat i protecció a este tram del Xúquer”.

Per altra banda, Sales Tomás, directora de la Fundació Limne, assenyala que “les fràngules tenen actualment el mateix estatus legal que el linx ibèric” i que ”involucrar a la ciutadania en la recuperació d’esta espècie arbòria és una manera de fer visible el treball titànic que fan les institucions per protegir la flora i la fauna autòctones”.

La situació actual de les poblacions valencianes s’ha qualificat, fins ara, de preocupant, tenint escassos nuclis coneguts al Xúquer, concentrats majoritàriament a Xalans. 

Darrere d’esta planta s’amaguen molts anys de treballs dirigits per la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servici de Vida Silvestre, que han aconseguit reproduir la planta a través dels escassos exemplars que s’havien censat originalment.

La reproducció in vitro i l’establiment d’un banc de clons a les instal·lacions del CIEF ha anat formant un banc de plantes suficient per començar a generar nuclis poblacionals de nova creació, com el que posà en marxa Limne a Algemesí o el que proven ara a Alzira per evitar, d’esta manera, la desaparició d’esta espècie del Terciari.

A la vorera del riu que vertebra la comarca s’han acostat l’alcalde d’Alzira Diego Gómez, el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, el president d’Alzicoop, Paco Clari i el de l’Associació Amics de la Murta, Xavier Blasco, membres de la Fundació Limne, del Vacif i de la Creu Roja, també de l’Associació de Veïns Balcó de la Ribera, a més de festers de Sant Antoni, La Ribera en Bici i un bon grapat de xiquets i xiquetes que han participat, també en un taller i en l’observació d’aus de la zona.

4 Comentarios

  1. Sí muy bonito y muy original, pero cuando los árboles estén grandes y haya una crecida importante del río, frenen el agua y empiece a desbordarse el río por la zona del malecón y de la estación, ¿quien de todos Vds. hará voluntariamente de «Steve Hurkel» y preguntará eso de «he sido yo»?.

    Desde luego con tantos sitios que hay para plantar árboles y tantas montañas para repoblar y¿tiene que ser ahí?

    Si estoy equivocado y los árboles no van a frenar el agua cuando suba el cauda, que me lo explique cualquiera de ellos que la mayoría tienen más estudios que yo.

    • Perdón no había caído yo en que a lo mejor se apartan cuando vean venir el agua y la maleza que arrastra cuando sube el caudal… ¡cachiss, que fallo!

  2. Un dubte paregut vaig tindre jo ahir, i li ho vaig dir als responsables en el mateix riu. I ells m’explicaren que a la vora de l’aigua sols es plantaven herbes i lliris, entre la vora i el mur matolls que no creixen molt i prop del mur és on se ficàven el arbres, en una succesió natural com la dels rius mediterranis, que no frena el pas de l’aigua quan venen crescuts i mantenen les riberes evitant l’arrossegament de terres.
    De manera que em vaig quedar tranquil i vaig plantar una vintena de plantes per la ribera del nostre Xúquer.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here