Manuel celebra demà el Porrat i el 405 aniversari de la Solta d’Aigua de la Sèquia

0
633

Manuel Porrat1Manuel PorratDemà dia de la Candelària,  Manuel celebrarà el seu tradicional Porrat, també conegut com a “la Fireta”. Durant el matí es procedirà a la solta de l’aigua de la sèquia Comuna i es celebrarà la processó de les candeletes. Durant tot el dia hi haurà atraccions per a xiquets i xiquetes, paradetes de dàtils, fruits secs i llepolies, paradetes d’entitats, de joguets, d’artesania, gastronomia, etc. També hi ha programades actuacions, i els restaurants i bars del poble oferiran menús especials per als esmorzars i dinars. Enguany, a més, visitarà el Porrat el president de la Diputació de València Jorge Rodríguez, que serà rebut pels membres de la corporació municipal.

A més, també hi ha organitzades un ampli ventall d’activitats durant tota la setmana: actuacions teatrals per a xiquets, un concert de Pep Gimeno Botifarra, presentacions de llibres, partides de pilota valenciana i de petanca. I per a finalitzar, el diumenge, una visita guiada als espais i edificis més emblemàtics del poble.

I és que el poble de Manuel vol posar en valor el seu porrat, una data molt estimada per la gent, una festa tradicional, antiga i arrelada, tant a Manuel com als pobles del voltant –els pobles regats per la Comuna-. Una festa, a més, lligada a la Sèquia Comuna de l’Ènova, ja que és el 2 de febrer quan, des de fa segles, es fa la solta de l’aigua de la sèquia, tallada des de Sant Antoni per a netejar-la.

Hi ha un document de 1601 que ens il·lustra sobre l’antiguitat d’aquesta festa a Manuel. Es tracta d’un document on una part dels regants protesten pel canvi en la data de la solta de l’aigua, que fins a eixe moment havia sigut el primer divendres de març, i l’havien passat al 2 de febrer. O siga des de principis del segle XVII, la solta de l’aigua de la Comuna és el dia de la Candelària, i per tant, des de fa més de quatre-cents anys, el 2 de febrer és una data especial per al poble de Manuel i per a tots el pobles que reguen de la sèquia.

Una novetat del Porrat d’enguany és la nova publicació feta conjuntament per tots els pobles de la sèquia i que s’anomena precisament “La Comuna”. Es tracta d’una revista intermunicipal sufragada conjuntament pels Ajuntaments i la Diputació de València, i que es vol que servisca per a sumar iniciatives conjuntes i per a cohesionar aquesta comarqueta de dins de la Ribera Alta regada per l’Albaida. Una comarqueta que s’uneix cada any al voltant del Porrat de Manuel.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here