Carcaixent demana a la Directora General de l’Aigua i a la CHX «millores» en la gestió de les alertes

0
512

Carcaixent Directora General AiguaEn una reunió celebrada ahir en el Ministeri d’Agricultura Paco Salom va exigir solucions per millorar la gestió municipal durant els episodis de pluges intenses

 

L’Alcalde de Carcaixent, Paco Salom, es va reunir ahir en Madrid, junt els alcaldes de Tavernes de la Valldigna, Simat, Xeraco i Benifairó amb la Directora General de l’Aigua, Liana Ardiles, i la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), María Ángeles Ureña, per parlar sobre el Pla contra Inundacions i altres temes relacionats derivats de la gestió i coordinació de les emergències durant els episodis de fortes pluges.

Durant la reunió Paco Salom va posar sobre la taula tres problemes que afecten no sols a Carcaixent sinó a la resta de pobles de la conca del Xúquer amb risc d’inundació durant episodis de pluja intensos, com els viscuts els passats mes de desembre i gener. En concret la necessitat de reprendre els treballs per elaborar el Pla Global contra Avingudes del Riu Xúquer, paralitzat des de 2011; completar les actuacions complementàries a l’Embassament de Bellús per a que siga capaç d’aprofitar la seua capacitat real i no a pràcticament la meitat com es fixa a les normes d’explotació vigents; i per últim, que la CHJ millore el Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) en totes les estacions, tant les que estan en funcionament com aquelles que han deixat d’estar operatives.

En línies generals, l’Alcalde de Carcaixent, ha valorat el resultat de la reunió com a “decebedor”, ja que la sensació resultant és que les possibles mesures per evitar inundacions a Carcaixent i la resta de pobles de la Ribera del Xúquer no estan entre les prioritats del Ministeri d’Agricultura. En quant al Pla d’Avingudes, segons ha explicat Paco Salom, la Directora General va justificar la paralització dels treballs, d’una banda per la falta de fons comunitaris, i de l’altra  per l’entrada en vigor en 2016 del Reial Decret referent al Pla de Gestió del Risc d’Inundacions en la Conca del Xúquer, amb l’obligació de revisar tot allò aprovat amb anterioritat, i també a incorporar als projectes la valoració mediambiental i una anàlisi cost-benefici.

Pel que fa a l’Embassament de Bellús, l’Alcalde de Carcaixent ha explicat que, després de plantejar la proposta de millora de les instal·lacions, la Directora General en cap moment va entrar a debatre sobre si serien necessàries o no infraestructures complementàries que permeteren anar més enllà del 40% de capacitat aprofitada, fins arribar a la seua capacitat reial de 69 Hm3. Sense qüestionar baix cap concepte les normes actuals de gestió de l’embassament, amb este posicionament, segons Paco Salom, «vull pensar que l’explicació de la Directora va ser més per eixir del pas que no l’explicació real sobre el que va a ser la gestió futura de Bellús, i que en algun moment hauran de fer-se les obres complementàries i per tant Bellús retindrà molt més del 40% en que ho fa actualment, reduint així el risc d’inundació en la Ribera».

 Ureña no vol informar als ajuntaments

Per últim, respecte a la manca d’informació facilitada durant els episodis de pluges per part de la CHJ, la Presidenta de la Confederació, també present al reunió, va explicar que el SAIH és una eina d’ús intern per al control d’avingudes i que no tenen perquè informar directament als ajuntaments. Paco Salom, va recordar com ja va fer al mes de desembre, que disposar d’esta informació és «fonamental per a les administracions locals per poder prendre decisions de forma immediata per, no solament evitar danys materials, sinó també per garantir la seguretat dels nostres veïns i veïnes. I això perquè qui decreta el nivell d’alarma en la comarca són els responsables autonòmics del 112, però qui gestiona en els pobles són els ajuntaments ».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here