Mª Josep Amigó: «El Museu dona resposta al deute que manteníem els valencians amb Fuster

0
530
  • Mª Josep Amigó amb Joan Baldoví i Pilar Moncho
    Mª Josep Amigó amb Joan Baldoví i Pilar Moncho

    La vicepresidenta i els diputats provincials Xavier Rius, Josep Bort, Pilar Moncho i Ivan Martí han assistit a l’acte d’inauguració d’aquest museu que pretén conservar i difondre el llegat d’un dels intel·lectuals valencians més importants del segle XX

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i els diputats Xavier Rius, Josep Bort, Pilar Moncho i Ivan Martí han assistit, en la jornada de hui, a la inauguració del Museu Joan Fuster a Sueca. Un espai que alberga el llegat d’aquest escriptor i assagista, natural d’aquesta localitat de la comarca de la Ribera Baixa i considerat com un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX.

 

Maria Josep Amigó ha afirmat que es tracta «d’un dia històric i és per això que la Diputació de València ha volgut estar al costat del poble de Sueca». La vicepresidenta a lloat la tasca desenvolupada pel municipi «que ha permès conservar la casa on va nàixer Joan Fuster i on va produir gran part de la seua obra». Així mateix, ha considerat que «es tracta d’una cosa més que un museu»on poder contemplar l’obra de l’assagista suecà i ha incidit en que aquesta obertura «dóna resposta a un deute pendent que els valencians i les valencianes teníem amb el mateix Joan Fuster i amb la localitat de Sueca. Perquè un personatge de l’alçada de Fuster mereix que tot el poble valencià el puga honrar», ha apuntat.

 

Per la seua part, el diputat de Cultura, Xavier Rius, s’ha mostrat «molt satisfet»de poder donar suport a l’Ajuntament de Sueca, a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, així com «a tots aquells que han unit esforços per poder tirar endavant aquest museu que des del seus orígens havia esdevingut un repte». Per a Xavier Rius, l’obertura del Museu Joan Fuster «suposa començar a superar la Transició valenciana», alhora que ha reivindicat que «com a poble ens mereixem tenir obert el llegat d’un dels més grans intel·lectuals de la nostra cultura».

 

Així mateix, la diputada de Turisme i regidora a l’Ajuntament de Sueca, Pilar Moncho, s’ha confessat «satisfeta després dels enormes esforços econòmics i d’esperit que s’han requerit per part de les diferents administracions perquè aquest espai pogués obrir al públic». En aquest sentit, Moncho ha considerat que el Museu Joan Fuster suposa «un pas obligat que calia emprendre per a que tots els valencians i les valencianes puguen conèixer la vida i obra d’un intel·lectual que va fer tant pels valencians», ha apuntat.

 

L’acte ha comptat amb la presència d’autoritats rellevants, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà,  així com personalitats del món de la cultura que han rememorat la figura de Fuster.

 

Un llegat obert als valencians

 

L’exposició permanent del museu, ubicat als números 8 i 10 del carrer Sant Josep de Sueca, conté una selecta representació de la col·lecció d’art reunida per Fuster, a més d’una breu mostra dels documents que guarda l’arxiu sobre la seua vida, les seues relacions epistolars i la manera de trebMuseu Fuster inauguració hallarallar com a escriptor.
Així mateix, es reuneixen tots els escrits de Fuster publicats en monografies pròpies o obres col·lectives, els treballs editats sobre la seua figura i les revistes que va dirigir, així com un mural on queden reflectides totes les capçaleres que comptaren amb la seua col·laboració.

 

El Museu s’emmarca dintre de l’Espai Joan Fuster, una entitat que acull també un Centre de Documentació i una Aula Didàctica de Cultura Contemporània sobre l’escriptor, dirigida per l’estudiós de Fuster, Salvador Ortells Miralles, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. En conjunt, es tracta d’espais diferenciats que es complementen i es retroalimenten.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here