Mor l’artista suecà Conrado Meseguer «el pintor de la terra»

0
473

Sueca Conrado Meseguer pintor

La ciutat decreta un dia de dol per la mort d’un dels artistes locals més reconeguts dels últims temps

Dia trist per a totes les veïnes i veïns de Sueca i per a tots els amants de l’art i la pintura. La bandera de la ciutat  oneja a mig pal en la balconada de l’Ajuntament de Sueca durant este divendres per la mort de Conrado Meseguer. L’artista, fill predilecte de Sueca i un dels pintors locals més reconeguts en els últims temps, ha mort la passada matinada després d’una llarga malaltia.

L’Ajuntament de Sueca el va nomenar, el 12 de setembre de 2013, fill predilecte del municipi en reconeixement de la seua trajectòria professional, artística i personal. Conrado ha estat un pintor que sempre ha recalcat el seu amor i passió per la seua terra, Sueca, tal com ha transmès  en la gran majoria de les seues pintures d’estil realista. El consistori, va reconéixer la seua figura, en nomenar-lo fill predilecte, com un home compromés, de forts valors socials, enamorat de les seues arrels, la seua terra i les tradicions del seu poble.

L’artista local va ser durant 25 anys director de l’Escola d’Art Escultor Beltrán de Sueca i professor de la mateixa durant 50 anys, tot sense deixar de costat la seua vessant més humana i solidària amb la creació de la Fundació Salvador Tatay Meseguer, amb el nom del seu nét, que té per objecte l’assistència social per a la rehabilitació i recuperació de persones amb discapacitat física o psíquica. El seu  museu, que també porta el nom del seu primer quadre, està destinat entre altres assumptes a l’ajuda d’estes persones.

Un artista reconegut en vida

Conrado Meseguer va nàixer a Sueca l’any 1946, els seus primers estudis els va realitzar a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis de Sueca, precedent de l’Escola d’Art Escultor Beltran, i posteriorment va rebre una ajuda per part del consistori perquè continuara la seua formació a l’escola Superior de Belles Arts de València fins l’any 1969. L’artista treballa en son pare al camp, on descobreix les labors quotidianes dels homes de la seua terra, que inspiren la seua primera pintura, Als que sentiren la terra, i que marquen també tota la seua obra. Esta primera obra, pintada l’any 1961, es troba a l’ermita dels Sants Abdó i Senén, a la muntanyeta dels Sants.

Entre molts altres mèrits, l’any 1969 va rebre el màxim reconeixement acadèmic, el Premi Roig de pintura i fou a partir d’este moment quan la seua vida va estar dedicada plenament a l’art, també este mateix any va rebre el premi del Ministeri d’Informació i Turisme. Durant els anys 1972 i 1975 va ser professor de Dibuix, Composició i Creativitat al col·legi Claret de València.

L’Any 1978 la seua obra va ser reconeguda d’interés nacional i va ser inclosa en l’Anuari de l’Art Espanyol. Este any, també la seua obra va representar a Espanya a la Unió Soviètica i el 1993 a la Comunitat Valenciana al Japó. L’any 1985, Meseguer junt amb José Marín Medina (President Nacional i Vicepresident Internacional de Crítics d’Art) editaren el llibre Als que sentiren la terra. En el 1988 s’edita la segona edició d’este mateix llibre.

 

A més, és autor de diferents cartells, retrats i també ha il·lustrat edicions d’importants novel·les de Blasco Ibañez com Cañas y barro i Arroz y tartana. Entre altres reconeixements, va rebre també la distinció de Ciutadà Exemplar per part del Foro Cívic de Participació Ciutadana de la Ribera Baixa.

Per la seua part, el consistori, que ha traslladat el condol en nom del poble de Sueca als seus familiars i amics més íntims, ha oferit a la seua família l’edifici consistorial per acollir la capella ardent de Conrado Meseguer, una opció que s’ha declinat. La ceremònia de comiat se celebrarà este dissabte en la més estricta intimitat, seguint la voluntat de l’artista.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here