Xúquer Viu denuncia la «paralització» del Pla Global contra inundacions de la Ribera

0
439
El Xúquer en Alzira el passat 20 de desembre
El Xúquer en Alzira el passat 20 de desembre

 Xúquer Viu considera prioritària la recuperació del llit fluvial del riu i rescatar el projecte de protecció d’Albalat de la Ribera

 

El pla global contra Avingudes es troba paralitzat des de finals de 2011 i sense pressupost

 

El 20 de maig de 2010, per iniciativa de la Confederació i convocatòria del Director Tècnic Adjunt en eixe moment, es va constituir una Mesa de Participació sobre les actuacions de defensa front a inundacions del Baix Xúquer. La Mesa està constituïda per representants de les tres administracions -estatal, autonòmica i local-, grups ecologistes, sindicats, organitzacions agràries, regants i entitats ciutadanes. Aquesta Mesa de Participació va estar impulsada per Xúquer Viu que va jugar un important paper en la seua creació.

En la convocatòria es justificava la creació d’aquesta Mesa de Participació per «les implicacions que aquest tipus d’actuacions té sobre el territori, el paisatge que ho envolta, els ecosistemes de ribera i lacustres, el patrimoni natural i cultural associat a l’aigua, les estructures agràries o els valors d’ús per al ciutadà són evidents, pel què creiem que les solucions que s’adopten han d’escometre’s comptant amb l’opinió i els punts de vista que poden aportar les administracions, els ciutadans, les entitats i grups afectats, així com els especialistes en la matèria».

Al llarg de diverses reunions celebrades en 2010 i 2011, una d’elles amb experts, es van abordar diversos temes relacionats amb els projectes de «Condicionament del riu Xúquer» i «Millora del drenatge de la Marjal Sud», partint de les conclusions de Pla de Recuperació del Xúquer, elaborat en 2008 després d’un procés de participació ciutadana.

D’acord amb aquest Pla es concloïa que la normativa i directives europees aprovades en els últims anys ofereixenl’especial oportunitat de recuperar l’espai fluvial de la conca baixa del riu Xúquer, dels seus valors naturals, socials i paisatgístics juntament amb la resolució dels problemes d’inundabilitat en aquestes comarques incorporant els criteris de la Directiva 2007/60/CE relativa a l’avaluació i gestió dels riscos d’inundació. Es considera, per tant, que els dos interessos, -la recuperació ambiental i la protecció front a inundacions- han de ser tractats al mateix nivell, de forma conjunta i des del principi, en la fase de planejament i disseny de les actuacions proposades.

La darrera reunió de la Mesa de Participació tingué lloc el 14 de desembre de 2011 amb el compromís de continuar treballant per abordar distints temes. Efectivament el responsable de la Mesa de Participació, el Sr. Teodoro Estrela –Director Tècnic Adjunt de la Confederació en eixe moment-, envià un escrit el 12 de gener de 2012 en el que ens proposava la celebració de 4 reunions de treball per abordar distints temes.

En les ocasions que ens hem dirigit a la Confederació reclamant la continuïtat dels treballs de la Mesa de Participació se’ns ha contestat que la intenció de l’organisme era la de prosseguir amb aquest procés participatiu.

No obstant transcorreguts més de 5 anys des de la darrera reunió de la Mesa de Participació i 17 anys des de que es va elaborar el primer esborrany del Pla Global de Prevenció d’Inundacions al Baix Xúquer, i després de la delicada situació viscuda a la Ribera com a conseqüència de les pluges torrencials del passat mes de desembre, en veiem en l’obligació d’exigir que es reprenguen les reunions de la Mesa de Participació per tal de que els projectes d’actuacions del Pla Global front Avingudes del Baix Xúquer estiguen finalitzat el més prompte possible.

 

Xúquer Viu té intenció de, junt a altres representants de la Mesa de Participació, dirigir-se a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per tal de que es reprenguen els treballs que es deixaren suspesos fa 5 anys.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here