Els alcaldes de Compromís exigixen l’execució del «paralitzat» Pla contra inundacions

0
552
Diego Gómez, Lorena Calatayud, Joan Baldoví i Paco Salom
Diego Gómez, Lorena Calatayud, Joan Baldoví i Paco Salom

alcaldes-mocio-inund-salom alcaldes-mocio-inund-baldo alcaldes-mocio-inund-alzira compromis-alcaldes-mocio-inundacions

Presentaran una moció en els Ajuntaments per reclamar solucions a la Generalitat i al Govern Central

Volen recuperar la Mesa del Pla de Defensa contra les Avingudes del Xúquer

Alcaldes i regidors de Compromís de distints municipis de la Ribera han exigit hui a Alzira que el Govern Central reprenga l’execució de les obres previstes en el Pla General contra inundacions del Xúquer, que foren «paralitzades» fa cinc anys i «, així com també han reclamat la recuperació dels «nostres cabals i ecosistemes».

En breu presentaran una moció en els distints ajuntaments de la comarca perquè siga dirigida tant a les Corts Valencianes com al Congrés dels Diputats. Una moció que el diputat nacional de Compromís Joan Baldoví s’ha compromés a presentar, en breu, davant la Comissió de Foment, per intentar que es consigne una partida en els pròxims pressupostos de l’Estat.

Els alcaldes d’Alzira, Diego Gómez i de Carcaixent Paco Salom junt la regidora de Més Algemesí Lorena Calatayud, han reivindicat que es facen les «0bres complementàries que resten» en els rius Sellent, Cànyoles i Magre, així com la Mota d’Albalat de la Ribera que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va suspendre la seua tramitació quan ja es trobava en fase de licitació.

El problema de Bellús

Les obres que consideren més prioritàries són les que es quedaren per fer en les infraestructures de les rodalies de la presa de Bellús com la línia de ferrocarril Xàtiva-Alcoi i les carreteres pròximes. Per evitar ser tallades la Confederació Hidrogràfica del Xúquer començà a soltar aigua de l’embassament quan només hi havia un cabal de 23 Hm 3, tot i contar amb una capacitat màxima de 69 Hm3. Un fet que va soliviantar els alcaldes de la Ribera donat que la solta de les aigües incrementà el cabal del Xúquer que va estar a punt de desbordar-se en punts de Benimuslem, Carcaixent i Alzira. Salom ha assegurat que la nit del dia 19 «vaig tindre por».

Per tant reivindiquen amb tota la seua força que es facen, el més prompte possible, les actuacions pertinents en el llit del Xúquer, així com en els seus afluents i barrancs de la zona.

Els perills d’inundacions son majors

La regidora d’Algemesí Lorena Calatayud advertia que «ja és hora que el Govern Central i la Confederació es fiquen a treballar».

Salom lamentava que tot i fer-se després de la pantanada de Tous les preses de Tous, Bellús i Escalona, «estem com fa molts anys, els perills d’inundacions son cada vegada majors, en no haver-se fet res en els últims cinc anys». El batlle de Carcaixent creu que el sistema informatiu actual d’alertes hidrològiques «és insuficient», donat que «no reben informació de totes les estacions d’aforament per culpa de les retallades pressupostàries», sols funciona l’estació de l’Hort de Mulet a Albalat, però les poblacions situades abans del curs del riu com Carcaixent, Alzira i Benimuslem «desconeixem el cabal d’aigua que baixa en cada moment pel Xúquer».

També ha mencionat les «mancances» del 112 a nivell concret, tot i funcionar de aforma adient en la informació global. A més Salom considera que també es pot «millorar» el protocol de la Generalitat.

Recuperar el diàlegi i el consens

Per la seua part la primera autoritat d’Alzira Diego Gómez incidia en recuperar el debat «paralitzat fa cinca anys», recuperant la Mesa vinculada al Pla contra les Avingudes del Xúquer així com «el consens».

Gómez igual que la resta d’alcaldes criticà el paper de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) durant les últimes pluges; «ni des ficava en  contacte amb nosaltres, ni podiem contactar amb els seus tècnics per rebre cumplida informació», un fet que generà «confusió i alarma» segons l’alcalde d’Alzira. Així ja han demanat una entrevista tant amb la CHX com amb el Director General d’Emergències.

A la conferència de premsa de Compromís han assistit alcaldes i regidors d’esta formació d’Albalat, Algemesí, Alzira, Carcaixent, Corbera, Cullera, Favara, La Barraca d’Aigües Vives i Sueca

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here