La Generalitat invertirà 66,5 milions en els boscos valencians durant els pròxims 5 anys

0
445
Paratge Natural Municipal Murta-Casella
Paratge Natural Municipal Murta-Casella

La política forestal es caracteritzarà per la preservació dels valors naturals del territori

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha presidit una nova reunió de la Mesa Forestal de la Comunitat Valenciana en què, entre altres qüestions, s’ha traslladat a tots els seus membres un informe sobre l’Ordre d’ajudes per a l’aplicació de mesures de Gestió Forestal Sostenible, en el marc del Pla de desenvolupament rural (PDR). «La política forestal de la Generalitat es caracteritzarà per la preservació dels valors naturals del territori. Els nostres boscos són fonamentals per a preservar aquests valors i, des de l’Administració autonòmica, apostem per una gestió forestal en què participen activament les xicotetes empreses, que són les que millor coneixen el territori, en una clara aposta pel futur del medi rural valencià», ha assenyalat el secretari autonòmic.

La Generalitat invertirà 66,5 milions d’euros en els boscos valencians en els pròxims cinc anys. Una bona part d’aquesta inversió (49 milions d’euros) procedirà de fons europeus Feder i es destinarà a treballs de restauració d’hàbitats forestals i hàbitats singulars del medi natural. La resta (17,5 milions d’euros) forma part de les línies forestals del PDR. En total, 15,5 milions d’euros estan pressupostats dins de les línies d’ajudes a propietaris forestals i a muntanyes municipals no consorciats amb la Generalitat. Altres 2 milions d’euros es destinaran a subvencionar la redacció de plans d’ordenació forestal i plans tècnics de gestió d’àrees forestals.

A les línies d’ajudes que prepara la Generalitat podran acollir-se també les societats d’ús i gaudi de la muntanya com per exemple societats de caçadors i entitats de custòdia del territori, sempre que tinguen acords subscrits amb els propietaris dels predis. També està previst crear brigades per a cada una de les demarcacions forestals que realitzen tasques de gestió i manteniment de les forests d’utilitat pública.

L’objectiu del Consell és impulsar tota una sèrie de mesures socioeconòmiques entre les empreses valencianes del sector forestal. «Una aposta decidida de la Generalitat cap a un sector que, per ara, només aporta un 0,03 % al PIB autonòmic. Per això s’ha traslladat també a la Mesa Forestal un informe de situació sobre la tramitació de l’Ordre que suposarà la creació d’un registre d’empreses forestals, de tal forma que aquestes puguen accedir, en un futur pròxim, a tota la informació disponible sobre ajudes i contractes de la Generalitat amb absoluta transparència», ha explicat Álvaro.

De fet, una de les decisions adoptades en aquesta última reunió de la Mesa Forestal ha sigut la reactivació del grup de treball d’ordenació forestal, que haurà de supervisar, entre altres assumptes, el manual d’instruccions per a la redacció d’instruments tècnics de gestió forestal. També s’ha traslladat els membres de la mesa l’esborrany de projecte de resolució de la Direcció General de Medi Natural que modifica els annexos de l’Ordre per la qual es regulen els aprofitaments forestals de la Comunitat Valenciana, així com l’esborrany de l’ordre sobre recol·lecció de la trufa en terrenys forestals.

Prevenció d’incendis forestals

Un altre dels grups de treball creats en aquesta nova reunió de la Mesa Forestal s’encarregarà de revisar l’Estratègia valenciana de prevenció d’incendis forestals. Durant la reunió s’ha exposat el balanç corresponent als incendis forestals d’aquesta campanya i la proposta de nova regulació d’espectacles pirotècnics a menys de 500 metres de sòl forestal i altres usos del foc en festejos populars.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here