La consellera d’Agricultura aposta per anar «tots de la mà» en la petició d’ajudes al camp

0
441
Elena Cebrián
Elena Cebrián

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha plantejat la necessitat que organitzacions agràries, ajuntaments, diputacions i govern valencià «vagen «de la mà per a poder fer front a la situació excepcional provocada pel temporal dels últims dies i que ha resultat molt perjudicial per als cultius de la Comunitat Valenciana».

Elena Cebrián i el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, s’han reunit amb la Unió de Llauradors i Ramaders, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA), la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, l’Associació Agrària de Jóvens Agricultors (ASAJA), la Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC), la Unió de Xicotets agricultors i Ramaders (UPA) i la Coordinadora d’organitzacions d’agricultors i ramaders (COAG).

Es tracta d’una primera trobada per a avaluar els danys en els cultius causats per les fortes pluges registrades a la Comunitat Valenciana en els últims dies, en cultius, infraestructures rurals i xarxes de camins locals, agrícoles i forestals, així com plantejar mesures a adoptar per a afrontar-los. La primeres ajudes, ha recordat, han sigut ja acordades este matí pel Consell amb càrrec al Fons de Contingència.

Cebrián ha explicat que esta reunió i les següents serviran per a posar en comú la informació de què es disposa sobre els danys ocasionats per la sèrie de fenòmens tempestuosos de gran intensitat que s’han produït en la nostra comunitat. Ha recalcat que es tracta d’una primera estimació, ja que «cal esperar uns dies per a veure com evoluciona el temps i també per a poder entrar en algunes zones, encara negades, i per tant pendents de valoració». En tot, cas, ha assenyalat, en moltes zones de cultiu i forestals, es valora positivament l’aigua caiguda en la mesura que reduïx les necessitats de reg a curt i mitjà termini, i ha pal·liat la greu sequera que patia la muntanya valenciana.

La consellera d’Agricultura ha assegurat que «el Consell va a avançar-se a la petició de la rebaixa en els mòduls de l’IRPF per a tots els damnificats abans que el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient ens ho sol·licite».

En matèria d’assegurances agràries, Cebrián ha explicat que la Conselleria d’Agricultura ha mantingut la dotació pressupostària de 25 milions d’euros per a potenciar la subscripció d’assegurances per part dels agricultors, a través de la subvenció parcial del cost de l’assegurança, una mesura fonamental per a sostindre la renda dels agricultors, precisament davant de situacions climatològiques extraordinàries.

Cebrián ha subratllat que s’han arreplegat propostes respecte a la rebaixa en l’IBI rústic en parcel·les cultivades; la possibilitat d’arribar a acords amb entitats bancàries perquè puguen facilitar préstecs a aquells agricultors que hauran de fer front a gastos extraordinaris, així com l’agilització, dins del marc europeu, de possibles ajudes addicionals.

Una estimació provisional dels danys ocasionats ascendix a més de 200 milions d’euros, dels que un 80% s’han produït en cultius, principalment en cítrics i en caqui, encara que també en raïm de taula, oliverar i prou productes de l’horta. El sector ramader ha estat menys afectat encara que si que hi ha danys puntuals de pèrdua de bestiar, de ruscos i d’infraestructures en granges en algunes comarques de la Comunitat.

El 20% dels danys s’han produït en infraestructures agràries, hidràuliques i depuradores. També se s’estan detectant desperfectes en instal·lacions i equipaments d’àrees recreatives de parcs naturals.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here