Carmen: «Preferisc compartir el meu temps amb els refugiats a quedar-me davant la tele»

0
557
Carmen Lucas classificant la roba per als refugiats
Carmen Lucas classificant la roba per als refugiats
Xiqueta refugiada síria
Xiqueta refugiada síria
Camen amb activistes i refugiats en Termópilas
Camen amb activistes i refugiats en Termópilas

Carmen Lucas és una de les nombroses voluntàries independents que passarà unes dies de les seues vacances en estos nadals, per ajudar als regufiats de Grècia

Esta funcionària administrativa d’Alzira viatjarà, el penúltim dia de l’any -la vespra de Sant Silvestre- junt a altres tres activistas alzirenyes a l’antic Hotel Oniro de la capital helena, on es troben refugiades unes 160 persones procedents de Síria. No és un campament a l’ús, es tracta d’un dels nomenats squats, estructures amb funcionament autònom –no reben cap ajuda oficial- que ocupen escoles i edificis públics, o bé hotels abandonats davant la forta crisi económica que pateix el país.

Ajudar a les dones i xiquets

Carmen i les seues companyes, les mestres, Letícia i Begoña, junt l’advocada Aida, pertanyen al col.lectiu espanyol Ballona Matata, que té com a principal objectiu, ajudar a les dones i als xiquets-es refugiades.

 Des de finals de l’estiu es troben treballant a destall per arreplegar, joguets, roba interior i diners per comprar menjar a la seua arribada a Grècia.

Resposta solidària

A pocs dies de la seua marxa es troben mot satisfetes davant la resposta de la gent amb el sopar benèfic celebrat al casal de la falla La Malva, al mercadet benèfic de Carcaixent, a la solidaritat d’uns comerciants del mercadet del dimecres d’Alzira i a la dels col.legis  on han demanat la col.lboració desinteresada dels alumnes. La campanya portava com lema “Per una muda digna”, en buscar sols roba interior nova, com camisetes, braguetes, calcetins i roba de bebé.

Carmen deixa ben clar que tots els diners “s’els gastem allí, nosaltres ens paguem el viatge i l’estada en un pis llogat”. El dia 30 partirà d’Alzira en direcció a l’aeroport de Barcelona amb la maleta ben plena i com ja li va pasar a l’estiu, tornarà el 13 de gener lleugera d’equipatge.

Esta activista alzirenya conta amb l’experiència del seu pas, el darrer estiu, pel campament de refugiats ubicat en un antic balneari de Termòpilas, tot just, on va tindre lloc la célebre batalla de la segona guerra mèdica.

Organització caòtica

Del seu pas per este campament de la regió de Lamía a la Grècia central, guarda, especialment, “l’abraçada de les dones, la seua apretada de mans i mirada als ulls d’agraïment mutu”. Tots els voluntaris i voluntàries són “my friend” per a ells, que viuen en unes condicions “dolentes”, dormen en literes d’habitacions, dins d’una organització “caòtica”. El govern regional, això sí, els envía religiosament el desdejuni, pasta per a migdia i un entrepà per a sopar.

Els voluntaris , són la majoria joves espanyolsque organitzen classes d’anglés i espanyol i, fins i tot,  tallers i balls per distraure als refugiats.

Molt indignada

Carmen Lucas explica a Riberaexpress perquè dedica bona part de les seues vacances i del temps d’oci a esta problemática; “M’ha tocat viure este conflicte i em trobe indignada davant el comportament dels governs europeus, necessite fer algo, conec les seues històries i vullc compartir el meu temps amb ells, en lloc de quedar-me sols amb les imatges de la televisió sense fer res”.

L’activista alzirenya reconeix que la seua tasca solidària també li reporta satisfaccions; “em fa crèixer, m’obri les portes a altres cultures”. La seua familia es va sorprendre prou, al principi, però “em dona suport”, afirma orgullosa.

Donacions

Mentre la majoria de la gent aprofita estos dies per fer les tradicionals compres nadalenques, Carmen, Begoña, Letícia i Aida, treballen a d’estall classificant i inventariant les donacions que alegraran una miqueta les festes als 160 refugiats d’un destartalat hotel, des d’on miren amb impotencia, ràbia i indignació com les bombes cauen estos dies sobre Alepo causant un fum de noves víctimes que mai tornaran a veure cap Nadal.

Riberaexpress

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here