Alzira inaugura hui el Centre Bibliogràfic i la Jornada Jaume I

0
566
Estàtua de Jaume I a Alzira
Estàtua de Jaume I a Alzira

Hui divendres i demà dissabte, se celebra, a l’auditori de la Casa de la Cultura d’Alzira, la Jornada Jaume I  organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament d’Alzira a través de l’Arxiu Municipal.

Els actes s’iniciaran esta vesprada, a les 19 hores, amb la benvinguda institucional i la presentació de la Jornada i del Centre Bibliogràfic que du el nom del rei a càrrec del president de l’AVL, Ramón Ferrer, i de l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez.

A continuació tindrà lloc la conferència inaugural, titulada L’obra legislativa de Jaume I, a càrrec del doctor Vicent García Edo, professor titular del Departament de Dret Privat, d’Història del Dret i de les Institucions de la Universitat Jaume I de Castelló. En finalitzar la conferència es donarà per inaugurat el Centre Bibliogràfic que du el nom del rei a l’Arxiu Municipal.

Els actes continuaran el dissabte, 17 de desembre, a les 9 hores, amb la conferència que pronunciarà Ramon Ferrer Navarro, professor titular d’Història Medieval de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i president de l’AVL, titulada Qui dicunt valentini?

Poc després, a les 9:45 hores, el doctor Antoni Furió Diego, catedràtic d’Història Medieval de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València dissertarà sobre Els darrers dies de la vida de Jaume I, fundador del Regne de València.

A les 11 hores, el doctor Antoni Ferrando Francés, catedràtic de Lingüística Valenciana de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i acadèmic de l’AVL, oferirà la xarrada La llengua del Llibre dels Feits.

La jornada continuarà amb la ponència del doctor Miquel Navarro Sorní, catedràtic d’Història de l’Església de la Facultat de Teologia de Valencia, titulada Jaume I i els bisbes valencians.

A continuació el doctor en Filologia Catalana, Vicent Josep Escartí farà un avanç del llibre Jaume I en la historiografía i en la literatura, Joan Josep Pons presentarà la Ruta de Jaume I per Alzira i la Ribera, el doctor Carmel Ferragud, de la UV, donarà compte de Les practiques mèdiques en temps del rei, l’investigador Vicente Sanz Viñuelas presentarà la comunicació Oralitat i toponímia a Llombai en temps de Jaume I i l’historiador i cronista Salvador Vercher paralarà sobre Jaume I i el naixement dels municipis valencians.

La Jornada finalitzarà amb la conferència de cloenda que pronunciarà el doctor Amadeo Serra Desfilis, professor titular d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de València, titulada Entre la croada i l’explotació colonial: art i arquitectura peral nou regne de Jaume I.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here