








Tot i les pluges torrencials que han caigut sobre el nucli urbà i les rodalies d’Alzira -al voltant de 150 l/m2 en 48 hores- la capital de la comarca ha eixit prou ben parada, al resultar efectives les mesures de prevenció realitzades, com noves trapes i xicotetes canalitzacions que han absorbit l’aigua que arribava a la ciutat procedent de les muntanyes.
«L’objectiu principal durant la ploguda d’estos dies ha sigut protegir a les Basses perquè no entrara aigua al barri» ha declarat l’alcalde Diego Gómez a Riberaexpress, durant el recorregut realitzat per les zones mes conflictives del municipi.
Així Aguas de Valencia i l’empresa Marmi han treballat nit i dia a les rodalies del camí de l’Arena, així com la Policia Local, els treballadors de Serveis Públics i el personal d’obres de la Diputació, que segons l’alcalde han treballat tot i tindre pont.
Bon funcionament de trapes i colectors
L’aigua carregada amb fang que procedent del camí de l’Arena busca la barriada de les Basses per la carretera de Gandia, no ha arribat en esta ocasió ni a la redona on s’ubiquen els pubs, sols es va tallar durant unes hores el tram situat davant l’antiga entrada principal d’Avidesa. Les trapes i la canalització realitzades, recentment, al final del Camí de l’Arena han absorbit la pluja, aprofitant també la canalització construïda en el seu dia per a les naus industrials pròximes, que ha sigut «determinant» perquè no s’inundaren Les Basses.
Una miqueta de sort
El batlle reconeix que, a més, «hem tingut una miqueta de sort», donat que no ha sigut necessari tancar les comportes del pont de Xàtiva en quedar-se les aigües a la cota de 2,75 m en lloc d’arribar als 3,25 m necessaris i fins i tot el barranc de Barxeta que desemboca en el de la Casella en la zona del malecó no anava massa ple i no ha obstaculitzat el pas de l’aigua en direcció al Xúquer.
La primera autoritat local resumix, en dos, les zones inundables d’Alzira: Vilella-Les Basses i la carretera d’Albalat.
Els barrancs són el problema
La majoria del clavegueram de la ciutat desemboca en el riu Xúquer, però els colectors de Les Basses i rodalies va a parar al barranc de la Casella; «el problema d’inundabilitat que patim procedeix dels barrancs» assegura el president del consistori, el barranc de l’Estret que inunda Vilella i els de Barxeta, Casella i el de la Murta. Este últim «va quedar estrangulat quan construiren el polígon industrial de la carretera d’Albalat» advertix l’alcalde sobre la mateixa via que poques hores abans havia sigut tallada per enèsima vegada.
Canal obert
La solució definitiva per als veïns de les Basses està mes pròxima que mai; a hores d’ara està redactant-se el projecte del futur barranc obert de 400 metres de llargària i 4 m d’amplària que canalitzarà les aigües que baixen pel camí de l’Arena fins el barranc de la Casella a l’alçada del magatzem de Sansaloni. Segons l’alcalde durant el primer trimestre de 2017 es licitaran les obres que ja estan pressupostades per la Generalitat i un any després podran estar acabades.
Segona fase
Hi haurà amb posterioritat una segona fase amb un nou canal obert que es farà en el mateix camí de l’Arena tot just a les esquenes de la factoria de la fàbrica de gelats Ice Cream.
Obres que evitaran que les aigües de les pluges torrencials procedents de les muntanyes entren en el nucli urbà i es sumen a les que cauen en els carrers i places dels barris mes pròxims. Sembla que el clavegueram no pot absorbir l’aigua quan cauen 30 l/m2 en 15 minuts, però en esta ocasió » en ploure a intervals» donava temps a tragar als colectors en deixar obertes totes les trapes dels carrers.
Riberaexpress
Text i fotos
I jo que pensava que el clavegueram desembocava en la depuradora de Carcaixent.
Ara resulta que les aigues fecals d’Alzira desemboquen en el Xúquer.
Hola Pep! Les aigües del clavegueram d’Alzira són depurades abans d’anar al riu
Buen reportaje e interesante explicación, que seguro aclara algunas opiniones criticas poco fundadas y poco informadas.