La Diputació obsequiarà els futurs pares amb un llibre-disc de cançons de bressol en valencià

0
306
  • diputacio-bressolant«Bressolant» compta amb pròleg i textos de Josep Vicent Frechina i la participació de 12 artistes i grups de música valencians que han versionat 11 temes
  • Xavier Rius: “Estem intentant omplir els buits dels àmbits socials i cívics menys atesos on l’ús del valencià es troba en risc” 

La Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, ha presentat «Bressolant», un llibre-disc que inclou tradicionals cançons de bressol cantades en valencià. El compacte compta amb pròleg i textos del crític musical Josep Vicent Frechina, il·lustracions d’Irene Bofill i l’edició d’Andana Editorial.

En l’enregistrament han participat 12 artistes valencians que han interpretat un total d’11 peces. Mara Aranda ha versionat La meua xiqueta és l’ama, Tatiana Prades canta Tanca els ullets i dorm, Mireia Vives aporta Mareta, Eva Dénia Que vinga la soneta, Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’ interpreten En tan alta que estaves, Teresa Segarra porta Nana, naneta, Maria Amparo Hurtado El xiquet de les mongetes, Cristina Blasco canta El meu xic té gana, el Carraixet versiona Non-non, xiquet, Dani Miquel interpreta Adorm-te nineta, i Clara Andrés Canta la mare.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha incidit en que a través d’aquests treballs “des de l’Àrea de Cultura  perseguim recuperar i donar-li el valor que es mereix al patrimoni cultural, lingüístic i musical dels valencians i les valencianes, tractant d’omplir els buits dels àmbits socials i cívics menys atesos on l’ús del valencià es troba en risc”, ha indicat.

Per la seua part, Josep Vicent Frechina, ha defensat que la cançó de bressol “forma part del patrimoni immaterial valencià”. En aquest sentit, Frechina ha indicat que l’edició del llibre-disc “persegueix revitalitzar les cançons de bressol per tal de salvaguardar-les”, donada “la seua funcionalitat, el seu valor artístic de primer ordre i la seua idiosincràsia”, ha insistit. El responsable musical ha exposat que el compacte inclou música i text representatius d’arreu del territori valencià, a l’hora que s’ha comptat amb intèrprets referents en diferents àmbits musicals: cantautors, cantants de música tradicional valenciana, veus pop i intèrprets de jazz.

La cap de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, ha avançat que Bressolant formarà part d’un lot de productes de «benvinguda a casa» que la corporació provincial oferirà als futurs pares. Amb la col·laboració de les comares, es farà arribar el CD, un pitet i un adhesiu per al cotxe com a obsequi, a més d’uns fullets que aportarà l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per ajudar a triar el nom dels nadons i conèixer la normativa lingüística envers la correcció, traducció i adaptació dels cognoms al valencià. També hi haurà una extensió web del projecte amb materials didàctics extrets de la tesi doctoral de Vicent M. Garcés, dirigida per la doctora Gemma Lluch, de la Universitat de València. “Un projecte que va creixent dia a dia, amb la col·laboració de la Unitat de Pediatria de l’Hospital General Universitari”, ha destacat.

«Bressolant» és un llibre i una proposta musical que s’arrela en la nostra tradició per fer brollar noves veus i melodies conegudes que ens evoquen tonades d’infància. Aquesta obra, il·lustrada dolçament, ens transmet la tendresa de paraules que han passat de generació en generació, i es converteix en una invitació a pares, mares i xiquets a mantenir viu el ritual quotidià de cantar per emprendre el viatge als somnis.

 

Aquesta vesprada, a les 19:00 hores, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), acollirà l’estrena de les obres incloses en el compacte amb les actuacions en directe de Mireia Vives, Tatiana Prades, Eva Dénia, Teresa Segarra, Carraixet, Maria Amparo Hurtado, Cristina Blasco, Clara Andrés i el grup Bressol, els quals interpretaran les cançons de bressol versionades per a l’ocasió.

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here