L’Alcúdia pionera en l’exigència d’igualtat de génere en els contractes públics

0
412

alcudia-insercion-sociolaboralEs crea una taula de treball representativa per determinar les clàusules socio-laborals a incloure

S’incorporaran clàusules en les licitacions per garantir l’ocupació de qualitat, la integració social, la igualtat de gènere o el respecte al medi ambient

L’Alcúdia ha constituït, recentment, una taula de treball, que regularà les clàusules Socio-Laborals, per al sistema d’adjudicació de les licitacions, una iniciativa, pionera a la Ribera, i una de les primeres a la Comunitat Valenciana.

Aquesta aprovació es fa en interès de garantir una ocupació estable i de qualitat per a tots aquells treballadors i treballadores que de manera indirecta treballen per a aquesta Administració i en conseqüència per al conjunt de la ciutadania.

La taula de treball regularà les clàusules per adjudicar els contractes públics i s’assegurarà de que totes les empreses que es presenten complisquen les condicions laborals del conveni sectorial de referència, al que pertanyen, per a garantir la igualtat entre les empreses que es presenten als concursos públics d’adjudicacions de contractes. A més, esta taula, també elaborarà altres clàusules de caràcter social o ambiental.

La taula de treball determinarà quines clàusules socio-laborals han d’incloure’s en les contractacions efectuades per l’ajuntament, fixarà protocols de control del compliment de les clàusules fixades i emetrà un informe que s’elevara al ple per a la seua aprovació.

La taula de treball de l’Ajuntament, està formada per dos membres de cada grup polític amb representació al consistori, PSPV-PSOE, Compromís i Partit Popular a més de representants sindicals de CCOO i UGT.

Posteriorment es crearà un òrgan amb funcions d’assessoria, vigilància i control que, amb l’ajustada periodicitat que es requerisca, revise de manera crítica tot el procés d’adjudicació d’un contracte públic des de la prèvia definició de la seua causa i del seu objecte, fins a la seua liquidació final, inclòs el període de garantia.

Aquesta iniciativa respon a una moció de Compromís per l’Alcúdia aprovada per unanimitat i consensuada per la resta de grups polítics, per tal d’evitar que la reforma laboral siga utilitzada, per algunes empreses, per a acollir-se a un conveni laboral que no és del seu sector de referència.

Aquesta situació origina que aquestes empreses oferisquen condicions laborals molt inferiors a les pactades pel conjunt del sector, perjudicant a les treballadores i treballadors i originant una competència deslleial per a la resta d’empreses del sector. La situació perjudica clarament aquelles empreses que amb els mateixos costos i condicions laborals mínimes de referència, abans fixades pel conveni sectorial, són capaces de ser més eficients.

A més, dins del projecte, també es va aprovar la creació d’altres clàusules socials i ambientals que treballen per la integració social de col·lectius amb majors dificultats, per la igualtat efectiva entre homes i dones, per l’estabilitat en l’ocupació i per la defensa del medi ambient.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here