Alzira albergarà un taller de poesia satírica i llibrets de falla

0
453

llibret-plca-forn-16-1Entre els objectius del curs destaca desenvolupar competències sobre composició i versificació satírica en valencià

El Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià de l’Ajuntament d’Alzira ha programat un taller de poesia satírica i llibrets de falla. Es tracta d’una activitat organitzada per la Federació de Lletres Falleres i patrocinada per la Diputació de València. El taller és gratuït i va dirigit a fallers i qualsevol persona interessada en el món de les falles.

Té una duració de 2 sessions, una primera teoricopràctica i una segona pràctica. El taller se celebrarà els dies 24 de novembre i 1 de desembre, de 19 a 21 hores, al Saló d’Actes de l’Ajuntament d’Alzira (4a planta). La inscripció es pot fer a través de l’adreça de correu electrònic serval@alzira.es o telefonant al 96 245 92 50.

Objectius

1. Conéixer la història i l’evolució del llibret de falla, des dels originals, basats en l’explicació i relació de la falla, als actuals, monografia i anuari.
2. Conéixer autors i estils de poesia satírica en valencià, tant al llarg de la història com contemporanis.
3. Reflexionar al voltant de problemes vinculats a la poesia satírica en valencià: l’estàndard i l’ortografia.
4. Conéixer eines bibliogràfiques i digitals que poden resultar d’ajuda per a la redacció de poemes satírics.
5. Conéixer alguns conceptes bàsics de retòrica i mètrica en valencià.
6. Reflexionar sobre diversos recursos humorístics.
7. Desenvolupar en l’estudiant competències sobre composició i versificació en valencià.

Continguts

1. El llibret de falla i la poesia satírica: introducció històrica. Posada en context. L’explicació i relació com a origen del llibret de falla.
2. La poesia satírica hui: el premi Malva. Exemples de poemes satírics reeixits.
3. Qüestions d’ortografia. Breu plantejament històric i social. L’ortografia, les llicències poètiques, la construcció de la veu popular i l’humor.
4. Eines auxiliars per a la confecció de poemes: els traductors, els diccionaris de rimes, els serveis lingüístics institucionals.
5. La retòrica del poema satíric (1): els metres, els ritmes.
6. La retòrica del poema satíric (2): els recursos humorístics: la transposició de tons, la paròdia, la imprecació, la construcció del personatges.
7. Sàtira i internet: xarxes socials i edicions digitals.
8. El llibret de falla hui: possibilitats de difusió i coordinació. Els Premis de Generalitat. Els Premis de les Lletres Falleres. La Mostra de Llibrets de Gandia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here