Silvestre Vilaplana guanya el XXI Premi de Narrativa Juvenil d’Alzira

0
535
carles-cano-escritor
Carles Cano
Silvestre Vilaplana
Silvestre Vilaplana

L’escriptor alcoià Silvestre Vilaplana guanya el
XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil


Carles Cano guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.
Lluís Miret i Pep Castellano han resultat finalistes en cada modalitat, respectivament


Aquest divendres, 4 de novembre, es fa públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil i infantil dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2016. El jurat ha decidit premiar Silvestre Vilaplana amb el XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, per l’obra Els colors de l’arc de Sant Martí, i Carles Cano amb el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, per El desbaratat conte dels fesols màgics. Així mateix, el jurat d’ambdues modalitats ha decidit declarar finalistes les obres La sisena víctima, de Lluís Miret, pel que fa a narrativa juvenil, i Diari d’unes vacances avorrides, de Pep Castellano, en narrativa infantil.

El jurat del XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat per la Fundació Bancaixa amb 16.000 €­–, format per Ramon Ferrer, Gemma Lienas, Gonçal López-Pampló, Alícia Martí i Bernat Santabasilisa, ha destacat  de l’obra «la manera honesta i directa amb què aborda l’assumpció de l’homosexualitat per part dels joves». Els colors de l’arc de Sant Martí explica la història d’un jove que inicialment rebutja la seua homosexualitat però que, a poc a poc, la reconeixerà i la viurà amb plenitud. L’obra destaca per l’estil, viu i pròxim al lector adolescent, que combina hàbilment la narració i els diàlegs, en els quals apareixen molts recursos propis del llenguatge de les xarxes socials. Es tracta d’una obra reivindicativa, amb molta força comunicativa, que genera empatia i ens convida a entendre les relacions sexuals i sentimentals d’una manera lliure de prejudicis, sense pors ni tabús.

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) conrea, amb una habilitat extraordinària, la narrativa, tant per a adults com per a joves, i la poesia. La seua obra ha estat reconeguda amb premis com l’Alfons el Magnànim, el Blai Bellver de Narrativa o el de Novel·la Ciutat d’Alzira. Entre les seues obres juvenils destaquen Els dimonis de Pandora, La Frontera Negra, Les cendres del cavaller, Resurrecció i La mèdium.

Per la seua banda, el jurat ha volgut destacar també com a finalista de la modalitat juvenil l’obra La sisena víctima, de Lluís Miret, per aprofundir en la temàtica vampírica amb una visió irònica, divertida i intrigant. Una família actual descobreix que les filles pateixen una maledicció centenària per la qual la filla major de cada generació mor en estranyes circumstàncies. Finalment, confirmaran que són víctimes de l’atac d’un vampir que les persegueix al llarg dels segles. Lluís Miret (Gandia, 1973) és un escriptor especialitzat en literatura juvenil. Les seues obres han rebut guardons com el Premi Les Talúries, el Premi Carmesina de Narrativa Infantil o el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, entre altres.

El desbaratat conte dels fesols màgics, de Carles Cano, ha sigut l’obra escollida pel jurat del XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ‒format per Bernat Bataller, Beatriu Cajal, Àngel V. Calpe, Aida Ginestar i Enric Lluch‒, guardó dotat amb 2.500 €per Edicions Bromera, pel «seu estil àgil i fresc, i per posar en valor el poder de la imaginació i de la superació». En aquest relat, com en el conte clàssic, un xiquet és enviat al mercat a vendre un animal, en aquesta ocasió, un porc terrible, i com en el clàssic, l’animal és bencanviat per fesols. Ací, però, l’única màgia que produeixen els fesols són uns pets monstruosos capaços d’enrunar una casa. El xiquet, a qui tots consideren un babau, aprofita aquesta força de la natura per a fer tota classe de negocis i fins i tot per a salvar la seua aldea de l’atac i la rapinya d’uns mercenaris. L’obra és un cant, divertit, a la imaginació, i a com convertir un desastre en una oportunitat.

Carles Cano (València, 1957) és un dels autors de llibres infantils més populars i, també, un contacontes reeixit. Per la seua tasca com a escriptor ha rebut premis com el Lazarillo o el Samaruc, i ha sigut inclòs en la llista d’honor CCEI dues vegades. En Bromera ha publicat Contes rosegats, La màquina dels contes, Llegendes del sol i de la lluna, Les aventures de Potaconill, La festa monstruosa, Poemes sense diminutius, La gallina que pogué regnar, 29 poemes per al dia i un per a la nit i La princesa Totpamí.

El jurat del Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre també ha volgut destacar com a finalista l’obra Diari d’unes vacances avorrides, de Pep Castellano, un relat que barreja humor, aventura i noves tecnologies. Conta la història de Marta, una xiqueta que ha de fer vacances en un poble de muntanya sense connexió a Internet. Contra el que ella espera, l’estiu no serà tan avorrit com pensava i no trobarà a faltar el mòbil ni la tauleta. Pep Castellano (Albocàsser, 1960) és autor d’una trentena de llibres, la majoria de literatura infantil i juvenil. Per la seua obra, ha rebut reconeixements com el Premi Samaruc, l’Enric Valor, el Carmesina i el de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Tot i que els veredictes es donen a conéixer hui divendres, 4 de novembre, els guanyadors de les modalitats infantil i juvenil rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix el proper 11 de novembre, durant el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, juntament amb els guardonats de la resta de categories: l’XI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ‒el veredicte del qual es va fer públic el 28 d’octubre‒, que rebrà Marta Buchaca, per Una família normal; el XXVIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–, el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–, el XVIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €– i l’XI Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €, així com el I Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna, el guardó que s’ha incorporat en aquesta edició, dotat amb 6.000 €.

 

facebook_icotwitter_icoyoutube_icoweb_icomail_ico
Silvestre Vilaplana
Silvestre Vilaplana

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here