El Centre Bibliogràfic Jaume I s’obrirà a primers de 2017 en l’Arxiu Municipal d’Alzira

0
790
Ramón Ferrer amb l'arxiver en la futura Sala Jaume I
Ramón Ferrer amb l’arxiver en la futura Sala Jaume I
Còdice Aureum Opus de l'arxiu d'Alzira
Còdice Aureum Opus de l’arxiu d’Alzira
Pegamins dels segle XIII en l'arxiu
Pegamins dels segle XIII en l’arxiu

 

Arxiu d'Alzira
Arxiu d’Alzira
L'alcalde d'Alzira i el president de l'AVL
L’alcalde d’Alzira i el president de l’AVL

jaume-i-jornades-present-1

jaume-i-arxiu-sala-jaume-i

L’Arxiu Municipal d’Alzira destinarà la Sala d’Estudis Jaume I per acollir els Fons Bibliogràfics del Conqueridor segons han comunicat hui l’alcalde Diego Gómez i el president de l’AVL, Ramón Ferrer, durant la presentació de la «Jornada Jaume I» que es celebrarà a la capital de la Ribera els dies 15 i 16 de desembre.

Ferrer ha avançat que «en un periode de 2 o 3 anys Alzira contarà amb un arsenal d’obres» per convertir l’antiga Algetzira en «un perfecte centre d’investigació del monarca». El màxim dirigent de l’Acadèmia i l’alcalde d’Alzira es mostren convençuts que per la Sala Jaume de l’arxiu desfilaran nombrosos i notables investigadors del monarca que va conquerir la capital comarcal el 30 de desembre de 1242.

Ruta Jaume I

A més per al 2017 es ficarà en marxa la Ruta Jaume I que recorrerà la comarca en un itinerari que culminarà a Alzira mitjançant visites guiades.

Gómez considera que la celebració de les jornades i la ubicació del Fons Bibliogràfic serviran «per recuperar la imatge de Jaume I lligada a la nostra ciutat», una imatge que al seu juí «ha estat poc valorada».

Conte sobre Jaume I

També ha anunciat la presentació, coincidint amb la jornada, d’un conte per a xiquets sobre Jaume I, que editarà Reclam, del qual són autors, l’arxiver Aurelià Lairón (text) i Lydia Boix (il·lustracions) i de la voluntat de l’Ajuntament d’Alzira que les jornades tinguen continuïtat en anys posteriors.

Documents del segle XIII

El Centre naix amb vocació de «llar d’investigació» i ho fa comptant ja en les seues prestatgeries amb textos bàsics sobre el monarca i el seu temps, com ara edicions facsímils del Llibre del Repartiment, del Llibre dels Furs, del Llibre de Privilegis, del Consolat de Mar, la Crònica de Ramon Muntaner, textos de l’època jaumina transcrits per especialistes dins la col·lecció “Fonts Històriques Valencianes” de la Universitat de València que compta amb el suport de l’AVL, entre d’altres.

Important arxiu

L’Arxiu Municipal d’Alzira és dels pocs existents a la Comunitat Valenciana, segons Ferrer, que conta amb documents del segle XIII i XIV, a més de quatre pergamins de la Cancilleria Reial, entre ells l’Aureum Opus Privilegiorum Regni Valentie, còdice que recull una miniatura que representa al monarca i que il.lustra el trìptic de les jornades.

Altres documents del segle XIII recullen distints decrets de Jaume I per als habitants de l’Illa del Xúquer.
Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here