Una comèdia negra de Marta Buchaca guanya el IX Premi de Teatre d’Alzira

0
289
Marta Buchaca
Marta Buchaca

L’obra Distància, de Roger Torns, ha resultat finalista

Una família normal, de Marta Buchaca, és l’obra guanyadora de l’XI Premi de Teatre Palanca i Roca, dotat amb 6.000 € per la Fundación Aguas de Valencia. D’aquesta manera, l’autora es converteix en la primera guanyadora dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira d’enguany. Entre els 30 originals presentats al certamen, el jurat ‒format per Pilar Almería, Salvador Bataller, Ramon X. Rosselló, Josep Palomero i Xavier Puchades‒ ha escollit aquesta peça que destaca per «saber combinar una trama elaborada amb una estructura original, i per una resolució sorprenent del conflicte». L’obra serà publicada en la col·lecció «Bromera Teatre». A més, el jurat ha destacat l’obra Distància, de Roger Torns, com a finalista. Es tracta d’una obra protagonitzada per una professora que vol fer reflexionar els alumnes sobre la violència a les aules, amb diàlegs frescos i realistes.

Una família normal, de Marta Buchaca, és una comèdia negra que juga amb la temporalitat. L’obra aborda les relacions familiars, com ens marquen i com imprimeixen el nostre caràcter. El text comença el dia que Joana i el seu germà reben una nota on descobreixen que les seues respectives parelles mantenen una relació, fet que sacseja la seua existència i determina que agarren les regnes de les seues vides.

Joana, la protagonista d’aquesta història, viu amb culpa des que als deu anys va matar sa mare. El pare l’ha tractada malament tota la vida i l’ha feta sentir culpable d’un fet que va colpir la família fa més de trenta anys, una ferida que encara continua oberta i que impossibilita que Joana, el seu germà i son pare tinguen una relació normal. No serà fins més avant que descobrirem com va morir realment la mare i per què el pare és incapaç d’estimar la filla com ho hauria de fer.

Marta Buchaca (Barcelona, 1979) és autora i directora teatral i combina el teatre amb l’escriptura de guions per a televisió. S’ha format com a dramaturga al Centre d’Études Théâtrales de Louvain-la-Neuve (Bèlgica) i a l’Obrador de la Sala Beckett. És autora de les obres L’olor sota la pell (Premi Joaquim Bartrina), EmergènciaEn conservaPlastilina (Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi i finalista del Premis Max), Les nenes no haurien de jugar a futbolA mi no em diguis amor, L’any que ve serà millor (escrita amb Carol López, Mercè Sarrias i Victoria Szpunberg, i guanyadora del Premi Max al millor autor en català), LitusLosers i El cim (la seua última peça teatral representada, que s’estrenarà a Nova York el 2017). És autora també del guió del telefilm Les nenes no haurien de jugar a futbol, pel qual va obtenir el Premi a Millor Guió en el festival Zoom.

Marta Buchaca rebrà els 6.000 € amb què està dotat el guardó del Palanca i Roca, juntament amb el trofeu dels Premis Ciutat d’Alzira –obra de l’artista Manuel Boix–, durant el sopar de lliurament dels XXVIII Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc la nit de l’11 de novembre i durant el qual es coneixeran els guanyadors de la resta de modalitats (novel·la, divulgació científica, assaig, poesia i àlbum il·lustrat, l’últim guardó que s’ha incorporat).

D’altra banda, el pròxim divendres 4 de novembre es farà públic el veredicte del XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, guardons que també formen part dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here