El caràcter privat del 95% de la muntanya cremada de Carcaixent dificulta les actuacions

0
611
Magallons rebrotats
Magallons rebrotats
img_1509
Juan Monrós, biòleg de Carcaixent
img_1566
El públic participà activament en la jornada

img_1511

carcaixent-incendi-recuper-16-octcarcaixent-incendi-recuperacio-16-octbDe la jornada organitzada per la Universitat de València i celebrada ahir en Carcaixent davant els «Reptes i oportunitats després d’un incendi forestal» s’han tret diverses conclusions i actuacions però topeten amb la titularitat privada del 95% de la muntanya crema

Estat actual de la muntanya del Realeng
Estat actual de la muntanya del Realeng

da en el darrer incendi de Carcaixent que va arrasar més de 2.000 hectàrees, el 85% de la superfície forestal d’este municipi.

Sols 90 hectàrees, l’Hort de Soriano, és de propietat municipal i «ahí és on podem actuar» manifesta a Riberaexpress l’alcalde de Carcaixent Paco Salom.

Els especialistes han considerat que no s’ha d’intervindre on la natura «està regenerant-se a bon ritme» i això sembla que està produïnt-se en la major part de la superfície afectada com revetlen les imatges d’una zona del Realeng agafades per este mitjà digital. El coscoll i el magalló són les plantes que més estan rebrotant ajudades per les recent pluges, fins i tot els pins més joves sembla que estan recuperant-se.

La muntanya de Carcaixent està repartida entre sis propietaris i ú d’ell ha ficat a la venda la seua propietat. Salom considera que davant l’elevada protecció de la zona, la muntanya no resulta rendible per a la propietat privada. Una possibilitat per actuar seria l’establiment previ d’algun tipus de conveni en el que participaren les administracions. El director general de Medi Ambient, Antoni Mazo comentà que els bosc mediterrani «no és productiu, davant el clima sec dels països mediterranis»

El que primer es necessita es tindre «criteris tècnics» per actuar encara que una de les conclusions de la jornadaes reafer en que «cal esperar a la primavera» per veure com es regenera la muntanya en el post-incendi. Ara sol cal fer «un seguiment» a l’evolució de la terra cremada.

La primera autoritat local es partidari de «fer estudis» en primer lloc i després definir les mesures i ficar en pràctica les actuacions pertinents; «cal fer plans amb objectius molt definits».

Els tècnics diuen que es tardàra «tres o quatre anys» en recuperar la fauna de la zona, la majoria ocells, encara que també hi havien rates penaes i mamífers com el jabalí. «Caldrà fixar la fauna instal.lant llocs perquè puguen menjar i beure».

L’Ajuntament de Carcaixent aposta per «donar participació als ciutadans» establint un voluntariat donat que en este aspecta «hem rebut peticions dels veïns» subratlla Salom qui no oculta la problemàtica concreta del cas de Carcaixent donat que el 95% de la muntanya es troba en mans de sis propietaris.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here