Les dos bandes de Carles interpreten juntes un pasdoble al Palau de les Arts

0
468
Les dos bandes en el Palau de les Arts
Les dos bandes en el Palau de les Arts

Les dos bandes carletines ’Artística i la Unió Musical interpreten juntes al Palau de Les Arts el pasdoble «Amparito Roca»

El concert commemorava el 130 aniversari del primer premi de la banda La Primitiva al primer Certamen de Bandes de València.

Han passat 130 anys des que La Primitiva de Carlet guanyà el primer premi de la primera edició del Certamen de Bandes de València. Les dos bandes carletines, la Societat Unió Musical i l’Agrupació Musical L’Artística ho commemoraren ahir amb una actuació al Palau de Les Arts emmarcada dins del cinquè cicle de concerts Les Bandes a Les Arts.

D’esta manera, els músics de Carlet retien homenatge a La Primitiva, que amb 44 músics i dirigida per Joaquín Guillomina, aconseguí triomfar en aquell primer certamen programat a la Fira de Juliol de València de 1886 amb el primer premi, dotat amb 1.000 pessetes. Però La Primitiva no va ser l’única banda de Carlet que participà, també ho va fer La Juventud, que dirigida per Bernardo Fabra obtingué un accèsit al concurs.

Més d’un segle després, les mateixes bandes o les successores d’aquelles que participaren en el I Certamen, han pujat a l’escenari de Les Arts per a commemorar aquell històric fet musical.

Les dos bandes van voler sorprendre l’auditori interpretant juntes el pasdoble Amparito Roca, dirigits per la directora de la Unió Musical, Beatriz Fernández Aucejo i amb la interpretació del flautí solista de L’Artística, Enrique Forés.

L’obra elegida no podia tindre més tinys carletins, composta per Jaume Texidor, que va dirigir La Primitiva en els anys 20 del segle passat i dedicada a una jove carletina, Amparito Roca.

El concert el va iniciar la Societat Unió Musical, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo, que interpretà les obres Roberto Forés de Ferrer Ferran i Flor de mayo d’Amparo Edo Biol. L’Agrupació Musical L’Artística, dirigida per Fernando Hernández García, que va interpretar El olimpo de los Dioses, d’Óscar Navarro, i Maria de Carlet, de Benjamín Esparza.

A l’acte intervingueren el vicepresident de la Federació Valenciana de Societats Musicals, Remigi Mompó, el subdirector de música de CulturArts, Leonardo Marqués i l’alcaldessa de Carlet, M. Josep Ortega, qui va fer un recorregut per la jornada d’aquell 29 de juliol de 1886 en què els músics de les dos bandes de Carlet, la Jove i la Vella, La Juventud i La Primitiva, agafaren instruments i se n’anaren a València a participar en un concurs musical.

L’alcaldessa també afegí que eixe dia els músics carletins deixaren marcada a foc la seua vàlua. Este va ser un dels primer certàmens on Carlet sonava com un poble amb una arrelada tradició musical que al llarg dels anys ha anat consolidant-se i que ha convertit les nostres bandes en un dels seus millors ambaixadors i en un patrimoni immaterial per a Carlet. Ortega manifestà també que a les bandes han viscut i s’han format músics que estan treballant i triomfant en orquestres, bandes i conservatoris de distintes parts del món. Però, a més, les bandes continuen sent una escola més enllà de les aules, una forma de vida i també una segona família.

Més de 400 carletins s’acostaren fins al Palau de Les Arts per a gaudir d’este homenatge a La Primitiva en el 130 aniversari del Certamen de Bandes de València.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here