Carlet acull hui l’acte de nomenament de Bernat Sòria com a fill predilecte

0
541

carlet-bernat-soria-alcaldessaCarlet acollirà hui dissabte l’acte oficial de nomenament de fill predilecte del científic Bernat Sòria, un honor que se li va concedir en gener de 2016 en acord plenari i que ara es materialitza en una cerimònia pública a la qual assistirà el mateix científic.

Un acte que tindrà lloc al Saló de Giner de Carlet i en el qual se li farà entrega d’un diploma acreditatiu d’este títol.  Prèviament Sòria signarà al llibre d’or de la ciutat.  L’acte, conduït per l’actriu Lola Moltó i el professor Xavier Hervàs, comptarà amb la presència de persones vinculades a la infància i joventut de Sòria a Carlet, companys de professió, familiars i amics.

Amb este nomenament, l’Ajuntament vol fer un reconeixement a Bernat Sòria per la seua trajectòria professional, per la seua lluita contínua en la investigació científica, per haver ocupat el càrrec de ministre de Sanitat, així com pels seus múltiples reconeixements en la seua labor científica. En 2002 l’Ajuntament ja li concedia el Premi Ciutat de Carlet en l’apartat de Ciència.

El nomenament de Bernat Sòria com a fill predilecte de Carlet se li va resistir durant la seua etapa com a ministre del govern socialista (2007-2009), tot i que el PSOE ho va sol·licitar en 2007, la moció va ser desestimada pel vot en contra del PP. Finalment, el nomenament va ser aprovat per unanimitat dels tres grups polítics amb representació a la Corporació (Compromís, PSOE i PP) a proposta de l’equip de govern, en una de les primeres sessions plenàries d’esta legislatura. L’alcaldessa de Carlet, M. Josep Ortega explica: «amb l’acte de dissabte saldem un deute que teníem amb Bernat Sòria, no sols per la seua trajectòria científica, també perquè és una persona que ens fa sentir orgullosos de ser carletins i tot un exemple per a les futures generacions». Cal dir que Carlet compta amb tres fills predilectes; a banda de Sòria, també ho són el poeta Xavier Casp i el músic Perfecto García Chornet.

Bernat Sòria Escoms, nascut a Carlet el 7 de maig de 1951 és llicenciat en Medicina i obtingué el post-doctorat a Alemanya l’any 1980. Entre 1980 i 1982 va ser cap de projecte al Departament de Biofísica de la Universitat d’“East Anglia”, a Norwich (Regne Unit) i de 1991 a 1994 va ser coordinador de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP).Començà a treballar com a professor a la Universitat Miguel Hernández d’Elx (Alacant) des de la seua creació fins a 1997 i, sis mesos després, posà en marxa al mateix centre l’Institut de Bioenginyeria, que passà a dirigir.

Al febrer de 2000, Bernat Sòria va ser pioner en l’obtenció de cèl·lules pancreàtiques productores d’insulina. El seu treball d’investigació l’ha dut a diversos indrets del món, però sobretot ha desenvolupat part de la seua trajectòria investigadora a Andalusia. El treball científic de Bernat Sòria s’ha encaminat a la investigació amb cèl·lules mare i a la diabetis. De fet, ha sigut president de la Societat Espanyola de Diabetis, i de la Xarxa Europea d’Investigacions amb Cèl·lules Mare.

El nom del científic va botar a l’esfera pública en 2007, quan el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, el nomenà Ministre de Sanitat i assumí el seu càrrec el dia 9 del mateix mes fins a l’any 2009.

En l’actualitat, Sòria dirigeix un grup d’investigació en el Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (CABIMER), centrat en la teràpia cel·lular en el tractament de la diabetis mellitus i investigant aspectes bàsics de la biologia de les cèl·lules mare.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here