El IX Congrés d’Educació de l’Alcúdia «ens ha fet més savis»

0
522

alcudia-congres-educacio-mirada-fEL CONGRÉS D’EDUCACIÓ DE L’ALCÚDIA, UNA MIRADA FEMINISTA, SOCIAL I EDUCATIVA

 Finalitzat el IX Congres que tingué lloc els passats dies 22, 23 i 24 de setembre és hora de fer balanç i avaluar-ne els resultats. La Comissió organitzadora a tenor dels comentaris rebuts i les pròpies impressions, està gratament satisfeta pel grau d’acceptació que ha tingut totes les ponències. Cal remarcat la paraula “totes” perquè pensem que ha hagut una certa uniformitat en les valoracions posteriors, totes positives i podríem dir-ho així, sense guanyadors.

 

El primer dia, el dijous, Ana López ens va fer avergonyir-nos en descobrir que els nostres llibres de text situen a la dona en un lloc d’inferioritat respecte als homes i ens donà la solució per subvertir eixe estat de coses.

 

Carme Agulló tirà mà a la història per contar-nos els passos formatius de les dones que han volgut ser mestres, per explicar-nos les dificultats que trobaren i per aclarir-nos que encara estem lluny, hui, en 2016, d’aconseguir eixa excel·lència que altres èpoques, en especial la republicana, va voler per als mestres, homes o dones.

 

En la jornada del divendres, José Saturnino Martínez va posar en qüestió les nostres certeses aparents sobre al crisi del sistema educatiu i llançà una mirada escèptica sobre les capacitats de les institucions d’ensenyament per alterar els desequilibris socials.

 

Pablo Fernández ens donà les pautes per construir escoles emocionalment intel·ligents: l’escola educa acadèmica però també emocionalment als seus alumnes i importa que el docent sàpiga què té entre mans i les metodologies de l’una i de l’altra.

 

Dissabte Ana María Colás ens ha parlat d’una realitat no desitjada però malauradament molt estesa: l’assetjament escolar en les seues diferents modalitats. En ha parlat dels seus efectes jurídics, penals i civils, perquè importa que tots aquells que ens instal·lem en la mediació, coneixem els instruments que el nostre ordenament jurídic ens proporciona.

 

Finalment tancà el congrés María Esther Martínez, ha contat els drets humans d’una manera original, a través de la funció sociopolítica de la seua narrativa.

 

Podem concloure que el IX congres han estat un magnífic conjunt d’intervencions que ens ha fet més savis i més bons, la qual cosa notaran aviat els alumnes de l’Alcúdia, de la comarca i d’altres indrets. El congres congrega públics de tota la província entre els assistents, docents majoritàriament, però també pares i mares, tècnics, etc.

 

Senyalar també que aquest any hem comptat per a l’acte d’inauguració junt els organitzadors, la Regidora d’Educació i l’Alcalde, amb el Vicerector de la Universitat de València Jorge Hermosilla i el Director Territorial de la Conselleria d’Educació Santiago Estañan. També en la cloenda participaren Edicions Bromera, FE de CCOO del País Valencià i el Subsecretari de la Conselleria d’Educació Miquel Soler.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here