La collista de l’arròs baixarà prop d’un 25% en esta campanya per l’expansió de les plagues

0
385

El Consell Agrari de Sueca reclama a Conselleria que no es revoque el permís per a la crema de la palla de l’arròs

Els llauradors preveuen collir entre un 20 i 25% menys en esta campanya a causa de l’expansió de les plagues que amenacen el seu conreu

El Consell Agrari de Sueca, representat en el seu  president i regidor d’Agricultura a l’Ajuntament de Sueca, Salvador Campillo, es reitera en la postura exposada setmanes enrere i reivindica a Conselleria que autoritze de manera permanent, però controlada, la crema de la palla de l’arròs.

L’arròs és el conreu predominant a la capital riberenca i més d’un 80% dels camps de la ciutat arrossera per excel·lència s’emmarquen en el Parc Natural de l’Albufera. La crema de la palla de l’arròs i rostolls venia realitzant-se des de temps immemorables fins que va esdevenir una activitat prohibida ja fa anys, a excepció de la darrera campanya, quan es va autoritzar la crema només en unes parcel·les concretes.

Ara, després de les diferents reunions mantingudes en les darreres setmanes, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Ruarros-recollidaral ha acordat amb el sector i l’administració local el procediment de control de la crema de les restes de la palla per motius fitopatològics i fitosanitaris, conseqüència de l’abandó i la descomposició de la palla en el camp. Així, segons ha informat Conselleria, enguany s’autoritza, de manera extraordinària, la crema controlada de la palla de l’arròs també en tot el terme municipal de Sueca.

Tot i que la Conselleria ha informat que treballarà per establir mesures alternatives que permeten reduir esta pràctica tradicional en les pròximes campanyes fins a fer-la prescindible, el regidor d’Agricultura, Salvador Campillo, ha insistit, “ara per ara la crema de la palla de l’arròs és una mesura necessària per tal d’aturar l’expansió de les diferents plagues que afecten el conreu de l’arròs, especialment de la Leersia Oryzoides, amb una incidència important als camps de Sueca i així mateix és important també per frenar l’increment del volum de matèria orgànica que s’ha detectat als nostres camps des que es va prohibir esta pràctica”.

El titular d’Agricultura ha sol·licitat, per tant, en les darreres reunions celebrades, que l’autorització puga mantenir-se en el temps, tot assenyalant que esta és la voluntat dels llauradors. “Cal respectar la voluntat dels llauradors, tot, però, sense generar perjudicis a la resta de la ciutadania. Estem convençuts que una crema responsable efectuada de manera controlada i escalonada no implica cap perill ni perjudici per a la salud dels nostres veïns i conreus” ha afegit el màxim responsable del Consell Agrari de Sueca.

Campillo ha recordat que Sueca compta amb una pla de crema controlada des del passat mes d’octubre del 2015 i ha assenyalat que el document planteja una gestió i planificació correcta de les cremes agrícoles. Des del Consell local, no obstant, es reivindica també la necessitat urgent de redactar un pla conjunt de crema controlada que abaste tots els municipis arrossers del Parc Natural de l’Albufera.

El Consell Agrari serà l’encarregat de coordinar i vigilar que la crema de la palla es produïsca de manera ordenada i controlada, segons el protocol i les condicions establides per la  Conselleria en competència. Ara, tots aquells llauradors que desitgen procedir a la crema de la palla en la seua parcel·la hauran de comunicar-ho al Consell, en les pròximes setmanes. Aquells que no complisquen amb el procediment, podrien perdre les subvencions i ajudes que s’atorguen al conreu.

Des de l’ens apunten que, segons les previsions, es calcula que enguany els llauradors colliran entre un 20 i un 25% menys, que en anys anteriors, a causa de l’expansió d’estes plagues.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here