Els productors valencians van perdre més de 60 milions en la passada campanya citrícola

0
394

citrics-iwasaki-collita-16

El gran descens de collita no va compensar les millors cotitzacions. En aquest inici de campanya es detecta un pitjor comportament ja en el preu i pot haver-hi un augment de collita

La passada campanya citrícola 2015-2016 va ser negativa per als productors de cítrics de la Comunitat Valenciana ja que van tenir una pèrdua de renda superior als 60 milions d’euros en relació a l’anterior, segons l’informe elaborat per LA UNIÓ de Llauradors.

Encara que els preus pagats al llaurador van aconseguir un increment generalitzat en el global de varietats no han compensat la disminució de la producció i com a conseqüència d’aquest desequilibri el citricultor valencià ha vist disminuïts els seus ingressos i perdut renda. La producció final de cítrics a la Comunitat Valenciana de la campanya 15-16, mancant conèixer el balanç definitiu, es va situar en una mica més de 3 milions de tones, la qual cosa va suposar un descens del 19% respecte de l’anterior.

Segons les dades oficials de l’Observatori de Preus de la Generalitat el preu mitjà dels cítrics en la 2015-2016 va ser un 12,3% superior a l’anterior. No obstant això, el binomi producció i preu percebut ha suposat finalment una perduda de renda de més de 60 milions de €, la qual cosa representa una descens del 3% respecte a la campanya 2014-2015.

El comportament per grups -i fins i tot varietats dins del mateix grup- ha sigut molt diferent. Així, per exemple, en mandarines el descens de producció va ser del 19% i l’augment de preu del 5%, per la qual cosa la pèrdua de renda va ser del 8%. En el grup de les satsumes la pèrdua de renda va superar el 18%. En taronges el descens de producció va ser del 17% i l’increment del preu va resultar del 33%, per la qual cosa la renda mitjana es va elevar un 2%, degut fonamentalment als magnífics resultats de varietats tardanes com València Late i Navel Powell, fonamentalment. El comportament de la llima ha sigut també positiu però no tant com feia suposar l’increment de preu de més del 38% en relació a la campanya anterior i del 84% sobre la mitjana de les últimes quatre campanyes. La producció va ser un 28% inferior a la campanya anterior i per aquesta raó la renda va ser un 20% superior a l’anterior.

Nova campanya 2016-2017
Aquesta nova campanya 2016-2017 que s’acaba d’iniciar, i mancant confirmar les dades amb l’aforament oficial que realitzarà al llarg d’aquesta setmana la Conselleria d’Agricultura, sembla que la producció serà un poc superior a la de la passada. Malgrat la greu i preocupant sequera, que marca aquest inici de campanya, venim d’una altra amb molt baixa producció i per tant hi haurà en camp una major collita, encara que l’evolució posterior pot deixar moltes sorpreses conforme s’aguditze o alleugerisca la situació d’extrema sequera que es viu en el camp.

El preu en camp no ha pogut començar pitjor per als llauradors, ja que en línies generals és inferior en un 17% respecte a les mateixes dates de la campanya anterior. En l’última setmana d’agost el preu mitjà de les Satsumes ha sigut un 22% inferior, el de la varietat Marisol ha sigut un 88% més baixa, de la Oronules un 20% inferior i de la Navelina un 11% inferior. Per contra de les compravendes en Arrufatina i Clemenrubí s’extrau que han sigut un 3 i un 6% superiors respectivament, mentre que els tractes en la Clemenules són similars als de la campanya anterior.

Un altre aspecte negatiu que marca l’inici de campanya és l’increment de costos com a conseqüència del major nombre de regs, dels costos energètics i de les labors d’aclarit per a aconseguir major calibre o dels tractaments fitosanitaris per la proliferació de plagues. Aquestes circumstàncies, al costat del problema de la pinyolà encara no solucionat i del caos varietal en el qual els interessos dels llicenciataris estan molt per sobre del dels citricultors, auguren una campanya citrícola summament complicada sense tenir en compte clar els designis de la capritxosa climatologia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here