Els joves que s’inicien als 12 anys en el consum d’alcohol tenen un 20% de probabilitat d’abusar

0
416

ALCOHOL CONSUMOProfessionals del Departament de Salut de La Ribera adverteixen sobre l’edat d’inici en el consum d’alcohol en la comarca

 

  • El 47% dels pacients que han començat un tractament per abús o dependència de l’alcohol en l’últim any en La Ribera, començaren a beure entre els 15 i els 18 anys.
  • Mentre que els jóvens que s’inicien amb 12 anys en el consum d’alcohol, tenen un 20% de probabilitat d’abusar d’esta substància, en les persones que s’inicien amb 21 anys, esta probabilitat es redueix al 5%.

Professionals de Salud Mental del Departament de Salut de La Ribera han alertat obre l’edat d’inici en el consum d’alcohol en la comarca.

Segons Maria Calatayud, psicòloga de la Unitat de Conductes Addictives de La Ribera, “junt amb el tabac, l’alcohol és la droga social per excel·lència, més perillosa quant abans s’inicia el seu consum i més es beu, amb importants repercussions per a la salut”.

Així, l’edat mitjana d’inici del consum de les persones que, durant l’any 2015 iniciaren un tractament de deshabituació a l’alcohol en la comarca, s’ha situat entre els 15 i els 18 anys en el 47% dels casos i entre els 11 i 14 anys el 56% del casos.

“Açò és especialment preocupant si tenim en compte que el cervell d’una persona aconsegueix la seua plena maduració als 25 any”, ha assenyalat Calatayud, qui ha afegit que “els patrons actuals de consum d’alcohol en adolescents poden alterar el desenvolupament de determinades zones del cervell, tenint el consum d’alcohol una incidència directa en els problemes de memòria-aprenentatge i, per tant, en aspectes com el fracàs escolar”.

A més, segons assenyalen els professional del Departament de La Ribera, quant abans comença una persona a consumir alcohol, més risc té de sofrir problemes d’abús d’esta substància en la seua edat adulta. Així, “mentre que els jóvens que s’inicien amb 12 anys en el consum d’alcohol, tenen un 20% de probabilitat d’abusar d’esta substància, en les persones que s’inicien amb 21 anys, esta probabilitat es redueix al 5%”.

Iniciativa ARPA

Des de fa cinc anys, el Departament de Salut de La Ribera compta amb un grup d’Abordatge dels Problemes d’Alcohol (ARPA).

Des de la seua posada en funcionament, Iniciativa ARPA ha dut a terme diverses accions formatives, investigadores i de promoció de la salut, com l’elaboració de la Guia d’Intervenció en l’Alcoholisme, la impartició de cursos de formació a personal d’Atenció Primària, o el registre de casos d’abús i dependència d’alcohol en La Ribera.

Iniciativa ARPA, integrada per professionals de la UCA de La Ribera, de Salut Mental, d’Atenció Primària, del Centre de Salut Pública, de Direcció Mèdica i d’unitats de prevenció comunitària, “pretén ser referent en la intervenció sobre el problema de l’alcoholisme i ajudar als professionals perquè pugen oferir una més prompta, millor i més eficient ajuda als pacients que presenten consums d’alcohol”.

Com evitar el consum elevat d’alcohol

ARPA ha publicat recentment materials destinats a pares i jóvens, amb l’objectiu d’ajudar a prevenir el consum d’alcohol en adolescents.

Segons ha destacat Calatayud, “el consum d’alcohol en els jóvens té la singular característica de ser un consum esporàdic, grans quantitats d’alcohol i en poques hores, especialment els caps de setmana”.

A més, “en el cas de les xiques joves, cal recomanar una ingesta de begudes alcohòliques encara menor, ja que l’alcohol afecta de manera més acusada a les dones”.

Per a prevenir estre patró de consum propi dels jóvens, “i sempre tenint en compte que està prohibit el consum d’alcohol en menors de 18 anys, ARPA recomana controlar que l’ús i la freqüència siga ocasional i moderat; començar la nit bevent el més tard possible; evitar mesclar diferents begudes alcohòliques, bevent lentament i assaborint; no prendre alcohol amb l’estomac buit; aprendre a rebutjar copes; evitar participar en rondes o fer botelló, ja que es beu més quantitat i més rapit del que realment apeteix o es pot aguantar, i prendre begudes amb una graduació baixa i alternar-les amb altres sense alcohol.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here