Demanen a Sueca plans de cremes respectuosos amb el medi ambient i les persones

0
367

Crema palla arròs reunióPer una solució a la problemàtica de la palla de l’arròs

Els alcaldes i regidors d’ALBALAT DE LA RIBERA, BENIPARRELL, CORBERA, CULLERA, FORTALENY, RIOLA, SUECA, i els representants de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera, la Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-ASAJA, Comunitats de Regants, Consells Agraris i la Cooperativa Unió Cristiana reunits a la ciutat de Sueca per a tractar la problemàtica de la palla de l’arròs volem fer constar que:

1.- La no retirada de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera i els seus voltants, fruit d’una prohibició comunitària al llarg dels darrers anys, representa ja un veritable problema de caràcter agroambiental de conseqüències nefastes per al nostre ecosistema.

2.- Per tant, d’acord amb l’Ordre de la UE 7/2016 per la qual es regula l’aplicació de la condicionalitat (norma 20) i cita que «no podran cremar-se rastolls al territori de la Comunitat Valenciana excepte per raons fitosanitàries, amb excepció dels rastolls i restes de collita d’arròs, dacsa i sorgo cultivats en regadiu i terres saturades de matèria orgànica, com és el cas dels marjals», demanem a la Conselleria que emeta l’informe pertinent favorable per a autoritzar durant la campanya de l’arròs del 2016 cremes controlades de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera i els seus voltants, en coordinació amb els vedats de caça i els sindicats de regs, per motius fitosanitaris.

Amb esta mesura volem aturar l’expansió de les diverses plagues que afecten el cultiu de l’arròs, especialment de la Leersia oryzoides, i l’increment de la matèria orgànica que està detectant-se a les nostres terres des que es deixà d’efectuar la crema tradicional. Al respecte, volem fer palés que els nivells de matèria orgànica superen en molts casos el 8,5 % quan els paràmetres normals haurien de situar-se al voltant del 3 %.

També volem evitar el podriment de l’aigua, l’extensió del fusarium, la generació de gas metà i l’extensió de la pyricularia i ajudar al control de la plaga de mosquits.

3.- Així mateix, instem a les autoritats valencianes a què seguisquen treballant davant els poders centrals per tal de defensar els interessos agroambientals de la Ribera i l’Horta davant les agressions que patixen els nostres recursos naturals, especialment el riu Xúquer amb la sobreexplotació dels aqüífers. Tot plegat, suposa una degradació que perjudica la sostenibilitat agrícola, ambiental i econòmica a més d’una greu amenaça per al futur de la nostra comarca i del País Valencià.

4.- Per a fer efectiva una crema controlada, demanem als Consells Agraris que dissenyen plans de cremes respectuosos amb el medi ambient i les persones. Al respecte, sol·licitem als responsables de les diferents comunitats de regants que gestionen pertinentment l’aigua per a minimitzar els efectes sobre la crema. Recordem que la citada crema és una activitat més del cultiu de l’arròs.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here