Xúquer Viu lliurà el Tarquim Pudent a Acuamed per ser «la màfia de l’aigua»

0
445

SONY DSC

 

“La Ribera en Bici” premi Aigua Clara 2015

 

El Sopar i Festa de Xúquer va celebrar la seua 11a edició en un ambient festiu i reivindicatiu a Alcàntera del Xúquer el passat divendres 15 de juliol. 400 persones d’Alcàntera, de molts pobles de la Ribera i d’altres comarques veïnes participaren en aquesta tradicional cita estiuenca. Entre els assistents els alcaldes de Alcàntera del Xúquer, Sumacàrcer, Càrcer i Antella, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, junt a regidors i regidores d’una vintena de pobles de la Ribera, la diputada de les Corts Valencianes Graciela Ferrer, el recent diputat provincial Iván Martí o el diputat del Congrés Joan Baldoví.

L’alcalde d’Alcàntera del Xúquer Julio García va donar la benvinguda als assistents, fent palès el compromís d’Alcàntera amb la defensa del Xúquer.

A continuació el president de Xúquer Viu Roger Pons va fer referència als incendis forestals que hem patit a la comarca, uns a vora riu i altres, molt més greus, a les muntanyes, com el que cremà la muntanya de Carcaixent i el que s’inicià a Bolbait, per la seua afecció sobre els nostres paisatges que arribarà també als rius. Va manifestar que encara que des de la Generalitat hi havia una sensibilitat distinta, anàvem a continuar vigilants en la defensa dels nostres riu i dels nostres paisatges fluvials. Respecte al Pla Hidrològic aprovat pel Govern va dir que a Xúquer Viu no li agrada i des del principi anem a lluitar per modificar-lo.

El moment més emotiu de la nit va ser el lliurament del premi «Aigua Clara» que en l’edició de 2016 ha recaigut en La Ribera en Bici. Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu va ressaltar que és una organització que treballa incansablement per fomentar l’ús de la bicicleta i la mobilitat sostenible. “La Ribera en Bici, junt al seu portaveu Pedro Domínguez, estan plantant la llavor de la sostenibilitat i el sentit comú, entre les centenars de persones, de la comarca i de fora d’ella, que han acudit a les seues convocatòries.”

En nom de la Ribera en Bici va parlar la seua secretaria i coportaveu, Isabel Magalló, que va llegir un text emocionant titulat “Cal que neixen grups ecologistes pertot arreu…” en el que explicaven que havien participat nombroses campanyes ecologistes i mediambientals, col·laborant anb grups afins com Xúquer Viu, i enguany s’han adherit a la Confederació d’Ecologistes en Acció, per reforçar-se mútuament i perquè “el canvi cap a una societat ecològica i solidària, l’objectiu comú, sols podrem fer-ho sumant moltes forces”.

El premi «Tarquim Pudent» que s’atorga per votació popular entre els assistents al sopar, que va presentar Tomàs Perez i Anna Taverner, va ser aconseguit pel Acuamed, “la màfia de l’aigua”, i el seu director general  Arcadio Mateo, per les seues pràctiques corruptes i destructores del medi ambient, arribant a planificar la contaminació del riu Ebre amb àcid clorhídric per interessos econòmics. Acuamed es va imposar, destacat, als altres candidats al premi negatiu que foren el ministeri d’Alimentació, Agricultura i Medi Ambient i la seua ministra Isabel García Tejerina, màxima responsable de l’aprovació del Pla Hidrològic del Xúquer i l’Ajuntament de Villahermosa del Río, màxim responsable de la destrucció d’un quilòmetre del riu Villahermosa, un dels rius valencians millor conservats.

Pere Merino, de l’associació AEMS-Ríos con vida, va explicar perquè aquesta organització va concedir el seu premi anual “Ríos Vivos” a Xúquer Viu, i va animar a la ciutadania a treballar per una nova cultura de l’aigua i per uns rius vius.

La festa, presentada per Isidre Pegenaute i Lorena Igual, va finalitzar amb un magnífic concert del grup “Tres fan ball” que va fer gaudir i ballar als assistents amb les seues cançons tradicionals d’arrel valenciana. Va ser molt emotiu el moment en el que un grup de persones d’Algemesí va alçar una muixeranga de 4 altures mentre s’interpretava la Muixeranga. 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here