CCOO denuncia el «retall» de personal sanitari durant l’estiu al Departament de la Ribera

0
374

HOSPITAL EcógrafoLa Conselleria de Sanitat ha enviat als centres de gestió pública unes instruccions sobre la cobertura dels mateixos en estiu, objectius que l´empresa que gestiona el Departament de Salut de la Ribera dista molt de complir. Durant tot l’any en el departament de la Ribera l´empresa ha continuat no substituint el 100% al personal sanitari en baixes laborals, permisos i llicencies, i quan ha arribat l’estiu hem vist que han seguit amb la dinàmica d’aquestos anys anteriors tant a l’hospital com a l´ Atenció Primària, a pesar de que la Conselleria de Sanitat ha enviat als seus centres unes instruccions sobre la cobertura dels mateixos en estiu, objectius que l´empresa que gestiona el departament de Salut de la Ribera dista molt de complir.

Segons les indicacions de la Conselleria de Sanitat en els casos de centres d’atenció primària amb recurs únic de professional sanitari (metge, infermeria,fisioterapeuta, matrona) es substituiran al 100%; en la Ribera no es així, ja que en alguns centres sanitaris les substitucions són nul·les en moltes categories professionals , i en altres ( entre elles recursos únics) estan per sota del 50%. Segons les dades del pla de vacances al departament de la Ribera entregades pel Comissionat a la junta de personal les substitucions dels facultatius en primària es del 31%, inferior inclòs a les del 2014 que van ser un 39,18%; en infermeria es del 49%, però part d´aquestes contractacions son pel reforç de les platges, ja que en els centres de salut han tancat per les vesprades per a contractar lo mínim per a donar les vacances, i aquestes es cobreixen entre el mateix personal, lo que ha suposat com tots els anys un retall important en atenció ordinària als centres.

De les matrones i les fisioterapeutes de primària que son recurs únics no han donat dades de substitució, però pareix que es cobriran molt pel baix del 50%. No han donat tampoc dades de substitucions de pediatria, però com exemple als centres de salut on hi ha dos pediatres no han substituït i va a quedarse uno sols, per lo tant durant l´estiu s´ha retallat el servei de pediatria en un 50% . Les altres categories professionals en primària no ens han donat dades del 2016, però estaran com altres anys en torn al 22% en auxiliar infermeria, i en torn al 50% en aux.administratiu, zelador i TER.

La Ribera es una zona turística tant d’interior com de platja, i les mateixes instruccions donades per Conselleria de Sanitat diuen que en les zones turístiques es reforçarà els centres de salut i s’obriran consultoris, de moment com hem dit a la Ribera en els centres de salut de l’interior s´ha retallat personal i tancat per les vesprades en atenció ordinària, i en Cullera, el centre de salut no esta obert per les vesprades en atenció ordinària, i el consultori auxiliar del Racó a data de hui continua tancat per “motius tècnics”, la resta de consultoris auxiliars de platja si que s´han obert.

En lo que respecta als serveis d’urgències dels hospitals en departaments de salut en lloc turístic com es el nostre, les instruccions diuen que la plantilla del personal facultatiu, sanitari no facultatiu i no sanitari, tindrà una cobertura de substitucions superior al 80%, reforçant inclús per damunt del 100% segons demanda. Segons les dades del pla de vacances, a l´unitat d’urgències de l´hospital de la Ribera, es substituirà en un 76% el personal facultatiu i en un 66% el d’infermeria, lluny dels objectius marcat per la Conselleria de Sanitat, a més de que tenen previst tancar una planta hospitalària.

Que al departament de Salut de la Ribera no es substitueix al mateix nivell com als departament de gestió pública és una denúncia que portem realitzant tots els anys des de CCOO. Aquest any el pla de vacances que havia de haver-se lliurat als sindicats abans de l’estiu, en el Comitè d’Empresa encara no l’han rebut i el lliurat a la Junta de Personal te poques dades, pel que des de CCOO hem demanat més informació al Comissionat ja que es evident una baixada encara major que altres anys en el numero de contractacions per a cobrir les vacances dels treballadors i treballadores.

Volem denunciar una vegada més que aquesta manca de substitucions suposa una retallada efectiva de personal que repercuteix en les llistes d’espera i en la qualitat assistencial que reben els ciutadans i ciutadanes, tot i els esforços que realitzen els propis treballadors i treballadores per pal·liar els efectes de tan deficient planificació. En CCOO hem denunciant any darrere d´any que aquesta retallada encoberta de personal al departament de Salut de la Ribera, especialment a l´estiu, sols té com a finalitat augmentar el beneficis de l´ empresa a costa dels treballadors i dels usuaris.

Des de la secció sindical de CCOO volem mostrar la nostra indignació al veure que desprès d´un any del govern del “canvi” l´empresa continua fent caixa a costa de retallar en contractacions, i demanem públicament al PSOE, Compromís i Podemos actuacions immediates tant per aconseguir la reversió com en el control de la gestió de l´empresa, i més decisió i valentia per evitar que continue la desfeta del sistema sanitari públic que queda al Departament de Salut de la Ribera.

Secció Sindical CCOO departament de Salut de la Ribera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here