Troben en el fons marí de Cullera possibles restes del port romà de l’antiga Sucro (Videos)

0
602
NOVATEK CAMERA
NOVATEK CAMERA

Dos bussos descobrixen un extraordinari jaciment submarí que alberga un tresor arqueològic de l’època clàssica

L’existència del port de la mítica ciutat romana de Sucro (Portum Sucrone) al voltant de Cullera sembla trobar una nova i clara evidència. L’ajuntament de la ciutat ha fet pública una extraordinària troballa arqueològica que apunta a l’existència d’esta infraestructura en la badia del municipi o bé en el seu entorn.

Un gladium (espasa romana), un bust metàl·lic partit, gran quantitat de restes d’àmfores (vores, colls, rosteixes, pivots), com a mínim 8 ceps (àncores romanes) i 2 d’almirall, el que semblen ser taulons de fusta descomposta, peces metàl·liques de difícil catalogació o material de construcció, entre altres restes, configuren part del tresor que alberga el fons marí cullerenc. Totes elles semblen correspondre a l’època clàssica romana.

El descobriment el van fer per casualitat el passat mes de desembre els instructors de busseig cullerencs José Puig Olmo i Óscar Pellicer Alonso mentre estaven realitzant una immersió. Tots dos van observar el que semblaven ser xicotetes restes d’àmfores, però que donada la mala visibilitat d’àrea (entre 10 i 30 cm) i l’onatge de mar de fons, a més del fang subsistent de la pantanada de 1982, no van poder concretar la zona ni el rumb.

Des d’aquella data els dos instructors del Centre de Busseig Delfín Cullera intentaren  tornar a localitzar la zona aplicant tècniques específiques subaqüàtiques de cerca i localització. El seu objectiu era determinar si es tractava de restes d’escassa entitat i aïllades o de major envergadura. Durant més de 20 immersions ‘de combat’ —com es denomina a aquelles que s’efectuen en dures condicions— els va resultar impossible tornar a albirar les restes.

Finalment, el 8 de desembre, quasi per pura casualitat i gràcies al fet que hi havia una visibilitat mitjanament acceptable (al voltant de 2 metres), van donar de nou amb les restes i davant la seua sorpresa van comprovar que es tractava d’una zona d’alta concentració de material arqueològic de tota mena.

La informació va ser comunicada immediatament a l’arqueòleg municipal Kike Gandía Álvarez a qui van mostrar les fotos. Este va aconsellar posicionar la zona de la troballa mitjançant un GPS des de la superfície quan fóra possible, mantenir-ho tot amb la màxima confidencialitat i realitzar més fotografies, la qual cosa requeria de noves immersions que donada l’època hivernal va ser difícil malgrat els reiterats intents que van fer els dos instructors. L’abril passat van tornar a trobar una millora en la visibilitat i van posicionar la zona amb un GPS.

Troballa excepcional

Gandía ha emés un informe en el qual deixa clar que «ens trobem davant una troballa arqueològica d’una singularitat excepcional i d’una potencialitat arqueològica enorme».

El document defensa que «amb tota probabilitat es tracte d’una àrea de fondeig, la qual cosa podria relacionar-se sens dubte amb l’existència del Portum Sucrone que relaten les fonts clàssiques en referir-se a la desembocadura del riu Xúquer, i que fins hui és de parador desconegut».

De la magnitud de la troballa s’ha donat degut compte a la cap d’Arqueologia Subaqüàtica, Asunción Fernández, així com a les autoritats municipals, amb l’alcalde Jordi Mayor al capdavant.

El primer edil ha assegurat aquest matí que la troballa pot suposar «una fita no solament per a Cullera sinó per a la Comunitat Valenciana i Espanya, ja que tot apunta al fet que les restes desvetlen alguna cosa més enllà d’un simple carregament perdut. En cas de confirmar-se la presència del Portum Sucrone enfront de les costes de Cullera, la nostra ciutat rebrà un impuls turístic important». Sobre este tema, Mayor ha deixat clar que «anem a lluitar perquè eixe patrimoni es quede a Cullera i siga visitable».

Finalment, el primer edil ha felicitat als autors de la troballa: «La seua aportació a la història de Cullera i el seu treball desinteressat per la nostra ciutat és impagable i ens sentim molt orgullosos de tot el que estan realitzant per a recuperar el nostre fons marí i el ric patrimoni que alberga».

Per la seua banda, José Puig manifesta que una troballa d’estes característiques és alguna cosa «sorprenent i única» i sosté que probablement és la primera vegada que un instructor de busseig de la Comunitat Valenciana haja tingut l’oportunitat de realitzar un descobriment d’estes característiques.

El responsable del Centre de Busseig Delfín Cullera ha posat a la disposició del consistori els seus mitjans per a ajudar en les prospeccions arqueològiques de la troballa com ha fet fins ara en l’extracció de ceps i estudis amb la universitat de forma desinteressada a canvi que les troballes es queden en el museu de Cullera.

Este descobriment és una de les troballes arqueològiques més importants dels últims anys i pot ajudar a esbrinar, si no de forma definitiva, almenys amb major precisió, on estava Portum Sucrone, la ciutat romana més important de la comarca de la Ribera i l’emplaçament de la qual s’han disputat històricament Cullera, Albalat de la Ribera, Alzira i Sueca, tot i que també és possible que el Portum (o Port) estiga a Cullera i Sucro poguera situar-se en la mateixa ciutat o més cap a l’interior.

Videos

En este enllaç podreu descarregar el vídeo del gladium:

https://www.wetransfer.com/downloads/7173f7d0d2340ac8b83ebeec6833a1a520160706094024/473cc102c383ee81d10a6cb772d4608820160706094024/6ce028

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here