Cullera retira les pinyes gegants de les araucàries del Mercat

0
388

Cullera pinyes araucàriesEls arbres centenaris han produït enguany més fruits de l’habitual, la qual cosa ha obligat a tancar part del recinte enjardinat perquè es desprenien

L’Ajuntament de Cullera ha iniciat hui la retirada de les pinyes gegantesques de les dues araucàries dels Jardins del Mercat. Enguany, els centenaris arbres estan produint més fruits del normal per la qual cosa s’ha hagut de realitzar una intervenció especial d’urgència per a minimitzar el risc de caiguda.

Les pinyes havien començat a desprendre’s sobre la zona enjardinada. La seua grandària, semblant al d’una xicoteta pilota de futbol, i les punxes que recobrixen al fruit suposaven un perill per a la seguretat de les persones.

El consistori va detectar el problema el cap de setmana passat i ràpidament va acordonar els voltants. Este matí, els operaris de la regidoria de Serveis Exteriors, mitjançant l’ajuda d’una grua de 60 metres, han procedit a retirar les pinyes. També s’ha aprofitat la intervenció per a podar branques mortes i llevar restes com per exemple bombetes que penjaven dels arbres.

L’operació és d’envergadura donada l’altura d’estes espècies arbòries, plantades fa més d’un segle quan es va construir el Mercat Municipal. Concretament, un dels exemplars mesura 35,80 metres mentre que l’altre arriba als 38,5.

Les auraucàries d’este emblemàtic espai en el cor de la Vila estan protegides i incloses dins del Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana.

 

L’edil de l’àrea, Salva Tortajada, ha apuntat que la intervenció es feia del tot necessària per a evitar que una pinya colpira a alguna persona i li causara danys físics. De fet, sota les auraucàries hi ha algunes terrasses dels locals del Mercat Municipal.

 

Fructificació irregular

 

La fructificació de les araucàries és bastant irregular. Es tracta d’arbres que poden viure  segles i no comencen a donar fruits fins passats uns 25 anys de la seua germinació. De cada 2 a 5 anys solen donar més pinyes de l’habitual, però la quantitat produïda enguany en el cas de Cullera és inusitada. «Ni els majors del lloc recorden haver vist alguna cosa semblant», ha afirmat Tortajada.

 

Quan acaben els treballs, s’emetrà un informe sobre la situació i la zona es tornarà a obrir al públic prenent-se les mesures de seguretat oportunes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here