Alzira vol apagar els incendis a la tardor amb polítiques de «prevenció i gestió» dels monts

0
454
VACIF vigilancia
Membres del VACIF

L’incendi brutal de Carcaixent que ha devorat 2.210 hectàrees ha ficat en guàrdia el departament municipal de Medi Ambient d’Alzira que ha «extremat» la vigilància de les muntanyes al llarg d’este estiu.

La Policia Local «vigila les zones forestals més sensibles» explica el tècnic de Medi Ambient, així com «els controls de les cremes agrícoles». Enguany quedaran prohibides entre el 16 de juliol i el 15 de setembre que és la considera etapa més crítica de l’any. A més estan a ple rendiment les tres càmeres que vigilen els principals paratges municipals com La Murta, La Casella i la Muntanyeta.

Apagar-se a la tardor

Segons Llorenç Pérez, «Els incendis comencen a apagar-se a la tardor». I a partir d’ací començar a «canviar les polítiques d’extinció per les de prevenció» explica el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, que acusa a l’anterior govern autonòmic en considerar que «ara estem patint la falta de prevenció de la política forestal del PP».

Els tècnis d’esta àrea municipal recorden que fa sis o set anys «va desapareixer el PAMER», que subvencionava els treballadors que es dedicaven a fer tallafocs i faixes auxiliars a les muntanyes valencianes, a més dels plans de prevenció de la Generalitat.

L’Ajuntament d’Alzira té previst organitzar, per a finals d’any, unes jornades destinades a explicar el «canvi» de les antigues polítiques forestals d’extinció per les de «prevenció d’incendis».

Cultius, ramat i biodiversitat

Carreres avança a Riberaexpress algunes de les mesures que el seu departament ficarà en marxa, com franjes de seguretat, amb la neteja periòdica de les mateixes amb l’ús de ramat, tal i com es fa a Ontinyent, cultius de cítrics que fan de barrera, i la biodiversitat, reforestant amb espècies autòctones com les carrasques, freixos i d’altres.

Medi Ambient té clar que cal «gestionar la muntanya» davant el canvi climàtic que afecta especialment els nostres boscos, una gestió que passa, també, per explotar els recursos forestals per «destinar els beneficis econòmics que reporta a millorar la seua protecció».

Carreres apunta la necessitat imperiosa de fer «franges de seguretat que protegisquen els urbanitzacions» i també es mostra partidari de «recuperar» les patrulles de voluntaris del VACIF que no fa molts anys vigilaven els monts d’Alzira per la nit al llarg de l’estiu.

Canvi d’estratègia contra els incendis

Este departament va viure amb una tensió especial el foc de Carcaixent davant la possibilitat que les flames botaren la carretera CV-50 en el pont de l’Estret i afectaren al terme d’Alzira. «El primer que haguerem fet seria evacuar els residents de les Valletes de Brú», manifesta Pep Carreres que recorda com els hidroavions llançaren «líquid retardant» en esta zona per retardar el màxim possible l’incendi al terme alzireny. El paratge de La Casella va còrrer un seriòs perill i el propi alcalde, Diego Gómez va assabentar del perill al lloc de comandament de l’incendi ubicat en el monestir d’Aigües Vives.

El responsable de Medi Ambient insisteix durant l’entrevista en que a partir de la pròxima tardor «ha d’haver un canvi d’estratègia local, comarcal i autonómica» respecte a les polítiques forestals.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here