L’estima dels carcaixentins per la muntanya

0
508
Luis Juan en el Realeng
Luis Juan en el Realeng
IMG_4242
Estat de la caseta del camp de tir
IMG_4237
Brigada de Divalterra en el Realeng

L’alcalde de Carcaixent Paco Salom, afectat com qualsevol carcaixentí pel catastròfic incendi ha trobat un aspecte positiu; «he pogut comprovar com el poble ha fet seua la muntanya, es més, l’estima».

Luis Juan Bosch, gerent del bar-restaurant de Sant Blai, és un dels veïns als que feia, alusió la primera autoritat local.

Riberaexpress va coincidir amb ell caminant pel Realeng en busca de les millors -perdó pitjors- imatges i sense demanar-liu es prestà a fer de guia. Ell coneix ben bé este magnífic paratge natural donat que camina sovint, pels matins o per les vesprades per relarxar-se del treball d’hosteler. Tots dos descobrirem al mateix temp el paisatge desolador que el foc havia deixat en menys de 48 hores.

No hi ha vida

«Estic destroçat, ho veig tot negre, no hi ha vida, és una desolació total», foren les primeres paraules que encertà a pronunciar en reconèixer cada punt, cada racó del camí de terra, per on caminavem, mentre avionetes i helicòpters sobrevolaven la zona en direcció a l’Hort de Soriano. Poco a poc descobrirem en mig de la desolació zones verdes com una menuda pineda, molt estimada pels senderistes i caminants, «perquè servix per a descansar donat el seu microclima particular».

En arribar a les antigues cases de Ribera, on hi ha un hort del mateix estil modernista que el Magatzem, es trobarem a Neus, l’encarregada de la magnífica casa, on el foc s’havia detés, pot ser en senyal de reverència, pocs centímetres abans.

Els dos recordaren que l’últim foc a la zona es va produir fa 23 anys i que la finca forestal d’unes 20.000 fanecades va ser reforestada pel propietari «llançant llavors de pí des d’un helicòpter».

De tornada passarem pel camp de tir on una brigada de Divalterra feia un descans i elogiava les atencions rebudes pels carcaixentins en matèira alimentària. Allí trobarem a Rafa Albelda lamentant que la caseta que utilitzaven els tiradors havia sigut devorada per les flames.

Desallotjaments

Ja en les immediacions de la urbanització Sant Blai a Luis li vingueren a la memòria els tensos moments registrats quan s’ordenà el desatllotjament dels 205  xalés, en principi pel fum i posteriorment davant el perill que representava per als més de 700 residents el canvi de direcció del vent el passat dijous.

Les instal.lacions hosteleres arribaren, fins i tot, a fer de Centre d’emergències on es reuniren les autoritats. El Pavelló Cobert havia sigut habilitat pel consistori per acollir aquelles famílies que careixen de vivenda al poble.

Carcaixent es troba de dol per tan gran pèrdua; 2.200 hectàrees és adir al voltant del 80% de la seua rica masa forestal. Just és que les administracions compensen la seua enorme estima per la muntanya amb una notable ajuda per a la seua recuperació.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here