L’evolució positiva del foc permet albergar l’esperança que l’incendi quede hui controlat

0
487
Jove voluntari del VACIF d'Alzira en plena tasca d'extinció
Jove bomber d’Alzira en plena tasca d’extinció
Ximo Puig ahir a La Barraca
Ximo Puig ahir a La Barraca
L'Hort de Soriano ahir
L’Hort de Soriano ahir

Els alcaldes de Carcaixent, Paco Salom i d’Alzira Diego Gómez consideren que el foc ha tingut una evolució «positiva» en les últimes hores que fan pensar que al llarg d’este dissabte l’ncendi quede definitivament controlat desp´res d’haver cremat més de 1.600 hectàrees de les nostres muntanyes la majoria poblada amb pinars.

Tot i això Carcaixent encara presenta dos punts de risc la urbanització Sant Blai i l’Hort de Soriano on es concentren esta matinada tots els efectius terrestres al voltant de 800 després que els nombrosos mitjans aeris abandonaren la seua important tasca d’extinció pasades les 9 de la nit.

Ximo Puig a La Barraca

Al lloc dels fets, es va personar ahir per la vesprada el president de la Generalitat Ximo Puig que va anunciar que el foc començava a estar «estabilitzat» encara que «no controlat». La divisió dels recursos entre els quatre incendis que ahir assolaven les muntanyes valencianes ha sigut un «problema afegit» per controlar les flames del terme de Carcaixent. Mentre parlava el màxim representant del Consell al punt de comandament avançat, eren evacuats els 70 residents de la residència de persones majors Verge d’Aigües Vives.

Coordinació

Considerablement afectat va agrair l’esforç i la «coordinació» de les tres administraciona per poder fer front als quatre focs apareguts en 48 hores.

L’incendi de Carcaixent iniciat a la partida de Montecampo al voltant de les 5 de la vesprada del dijous, apunta que ha tingut el seu origen en una negligència, extrem que no ha sigut encara confirmat per les autoritats encara que la investigació està en marxa i en les pròximes hores podria haver alguna detenció.

Obertura d’investigacions

La consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, confirmà que havia passat la major part del perill perquè les flames botaren la carretera CV-50 en el pont de l’Estret, extrem que haguera complicat molt més les tasques d’extinció perquè afectaria el paratge natural Murta-Casella. Cebrián confirmà l’existència de les investigacions i que pel moment «no» s’havia practicat cap detenció relacionada amb este incendi.

Ausència de tallafocs

Per la seua part el secretari autonòmic de Medi Ambient Julià Àlvaro va resaltar les «elevades pèrdues mediambientals» així com «l’empobriment» de la zona afectada i exhortà a «redoblar els esforços» i «a ficar més mitjans» per al futur.

Uns esforços que detallà cal fer en matèria de «prevenció» davant «la important problemàtica de la sequera arran el canvi climàtic produït». Preguntat per l’ausència de tallafocs en la zona afectada per l’incendi, Àlvaro es mostrà partidari de fer-los encara que en algun cas com en el de Bolbaite, les flames feren «un salt d’1,5 km». Tallafocs que al seu juí podrien fer-se amb árees cultivades.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here