Carcaixent exhibirà el seu ric patrimoni modernista al llarg del cap de setmana

0
807
Carrer Julià Ribera
Carrer Julià Ribera
Magatzem de Ribera
Magatzem de Ribera
Interior del Palau de la Marquesa
Interior del Palau de la Marquesa
Interior de la Casa Talens
Interior de la Casa Talens

Un dels moments més brillants de la història de Carcaixent és el primer terç del segle xx: era una societat dinàmica, oberta i moderna, capaç de mamprendre reptes col·lectius com el de l’expansió citrícola i aconseguir fites importants com el nomenament de ciutat. Una societat complexa, plena d’oportunitats, de millores i també de tensions i conflictes; i que va deixar una empremta perdurable: en el paisatge, en l’urbanisme, en l’economia, en la cultura, en els monuments…, en tot allò que entenem com a patrimoni.

L’objectiu principal de la commemoració del seu centenari com a ciutat és reivindicar eixe patrimoni, fruit de l’expansió econòmica lligada al conreu de la taronja, i aconseguir que comencem a valorar el que tenim i li traiem partit. És l’hora de reivindicar-lo. I això ha de començar des de dins. Els èxits que han de vindre sols els podem aconseguir amb l’esforç col·lectiu dels veïns i veïnes de Carcaixent.

El patrimoni de Carcaixent té, principalment, un origen vinculat al conreu de la taronja i a tot el que girava al seu voltant. I eixe és un dels punts forts de la commemoració: quan parlem de la taronja i de la seua història, no parlem solament dels casos de personatges reeixits o heroics, sinó que parlem de la societat sencera: des de la dona que estava en amo fins al comerciant solleric, des del ferroviari de la vieta fins al xiquet que carrejava al magatzem. Parlem de tot el poble. De la casa de Ribera, però també de les barraques. I el més important, és una història compartida i encara viva: les famílies de Carcaixent tenen records del seu passat vinculat als cítrics. Per tant, tots podem aportar-hi alguna cosa per fer més gran el nostre patrimoni i esta celebració.

El programa d’actes que va tancant-se a mesura que passa l’any té activitats variades i interessants: conferències, concerts, rutes, exposicions i eixides per a gaudir i aprendre del nostre patrimoni. A més, eixes activitats estan organitzades tant per les institucions com per les associacions i col·lectius que estan implicant-s’hi. Carcaixent té un gran potencial patrimonial, però encara té un potencial major: l’humà. I eixe capital humà està en marxa.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here